![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbudowałem funkcję filtrującą i problem ma taki, że gdy dodam funkcję kolorującą składnię php- highlight_string() to reszta przestaje działać.
Gdy przepuszczę poniższy kod przez tą funkcję to wywala mi jakieś bohomazy i dziwne znaki. Nie ma żadnych błędów. Kod '<?Php phpinfo(); echo "blabla"; ?> <ul id="ul"> <li>1</li> <li>2</li> <li>3</li> </ul>'; to mi wywala Kod <?Php <br /> phpinfo(); <br /> echo "fgfgff"; <br /> ?><br /> <br /> <ul id="ul"><br /> <li>1</li><br /> <li>2</li><br /> <li>3</li><br /> </ul> a jak zrobię z funkcją tak
To wszystko działa prawidłowo, czyli tak jakby ona zastąpiła mi pozostałe. Czy to jest możliwe, bo ona podobno tylko koloruje składnie?. I dlaczego nie działa z pozostałymi tak jak wyżej? -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doczytaj co robi htmlspecialchars
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamienia niebezpieczne znaki na bezpieczne. Ale gdy nie ma highlight_string to wszystko dziala normalnie.
Nie wiem dlaczego one ze sobą kolidują. -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo funkcja kolorująca sama zamienia znaki na encje. Zobacz sobie przykład 1 z manuala.
|
|
|
![]()
|
|
Chyba wiem o co chodziło. Htmlspecialhars() zamienia znaczki nie bezpieczne na bezpieczne. czyli < w wyglądzie jest dalej < ale już nie ma tego znaczenia.
A heightlight_string() przyjmuje tylko string o normalnym znaczeniu, ja tą funkcję wywołuję już za Htmlspecialhars() i string już nie ma prawidłowego znaczenia i dlatego heightlight_string() jeszcze raz to miel i oto taki efekt. Jak wywołam ją przed Htmlspecialhars() to działa prawidłowo, lecz wywala kod, który ma kolorować składnię, ale to już wina Htmlspecialhars(). Czyli z praktyki wyszło mi, że funkcję htmlspecialhars() i nl2br() można zastąpić jedną heightlight_string(). -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:25 |