![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
security.yml: (fragment)
routing.yml:
metoda dodaj Kontrolera:
Opis problemu: Jeśli przy obecnej konfiguracji security.yml wywołam adres:
Wyświetli się formularz logowania. Po wprowadzeniu poprawnych danych do formularza i wysłaniu go, dostajemy informację o poprawnym zalogowaniu użytkownika do aplikacji. Zrobiłem sobie dodatkową metodę "dodaj" którą umieściłem w kontrolerze. Metoda ta dodaje mi nowych użytkowników do bazy z zakodowanym hasłem. Jeśli przy obecnych ustawieniach wywołam metodę dodaj z adresu:
Nastąpi automatyczne przejście do strony:
a użytkwnik nie zostanie dodany do bazy danych. Jeśli zmienię security.yml usuwając wzorzec login$ czyli:
, metoda zadziała i doda użytkownika, ale poprzednia funkcjonalność logowani aużytkowników do bazy będzie działać błędnie powodując np. taki wyjątek:
username nie jest przekazany. Najgorsze jest to, że w pewnych przypadkach logowanie powoduje dodanie nowego użytkownika do bazy co mnie bardzo niepokoi dry.gif W związku z powyższym prosiłbym o wyjaśnienie zasady działania pattern. 1. Czy np. jeśli w security mam:
to jak rozumiem ma to związek z pattern w routing.yml tylko jaki? 2. Jak zmienić kod aby obie funkcjonalności, czyli zarówno logowanie jak i dodawanie nowych użytkowników działało bez konieczności dodawania lub usuwania powyższego kawałka kodu ? EDIT: coś się stało z tym tematem, nie można była odpowiadać bo wyskakiwały błędy: chyba już można. 3. Okazuje się że w tym przykładzie nowego użytkownika do bazy danych może dodać tylko i wyłącznie użytkownik zalogowany i jest to logiczne podejście. Jednak przydałoby się wytłumaczenie tego kawałka kodu:
Ten post edytował kosmos 26.07.2014, 21:58:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:13 |