![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2011 Skąd: Bieruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
mam następujący problem... chce dodać dane do bazy danych, ale potrzebuje id. I id jest przekazywane przez get z url i ulr wygląda tak: Kod http:[...]/poke_yoke_form_1.php?id=4 I jest ok, bo jest pobierane przez get id i kiedy daje do echo to się wyświetla. Natomiast kiedy wpisuje dodatkowe dane i daje przycisk "dodaj" (wysyłam formularz) to wszystko znika i zapytanie do bazy nie działa. Mam podobnie w innym kodzie i wszystko działa ok. Zapytania są dobrze napisane, bo sprawdzałam w bazie. Potrzebuje wiedzieć, w którym miejscu mam coś źle, albo czemu tak się dzieje? Poniżej kod:
Po przeładowaniu strony takie komunikaty mi wyskakują; Kod BŁĄD Z ID!SELECT nazwa_rys FROM rysunek WHERE id_rys =
Błąd nie wyszukano nazwy rysunka na podstawie id. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli użyjesz tego formularza w kodzie to id nie jest w żaden sposób przesyłane. Możesz dodać sobie w formularzu:
W momencie gdy nie masz id i wyświetlasz komunikat BŁĄD Z ID! nie powinnaś wykonywać kodu w liniach 21-62. Jaki jest sens wykonywania tego? W jakim celu jest użyta pętla? Masz błąd w zapytaniu, a nawet 6 tego samego rodzaju. -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pokazuje sie,ponieważ nie jest z tym formularzem wysyłana ta wartość. Ty ją masz tylko na tej stronie, ale jej nie wysyłasz. Musisz dodać to pole jako HIDDEN do formularza i będzie działać:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2011 Skąd: Bieruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@adbacz, @kartin dzięki podziałało z hidden input i id działa.
@kartin Pętle usunęłam, bo rzeczywiście była zbędna ![]() Natomiast w tym zapytaniu chyba Ci chodziło, że błędem były te apostrofy, tylko użyłam ich po to, bo te trzy zmienne muszą byc w cudzysłowach, ponieważ są w nich _ i , i jak je wpisuje bez apostrofów w bazie to jest błąd więc usunęłam apostrofy z pierwszej części zapytania, przy zmiennych zostawiłam i wszystko działa. ![]() Jeszcze raz dzięki, za szybką dopowiedz i pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło o apostrofy, ale w nazwach pól a nie w dodawanych wartościach.
-------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jeszcze jeden problem(nawet trochę podobny
![]() Ale jak daje w action inną stronę (bo nie chce, żeby można było przez przypadek wysłać ten formularz ponownie) to nie dodawanie do bazy danych nie działa i nie wiem czemu? Pewnie coś znowu przeoczyłam... Liczę na Waszą pomoc. Chciałabym tez spróbować html i php oddzielić, żeby w dwóch osobnych plikach to było, ale nie mam pomysłu i nie wiem czy w tym przypadku się da? Kod poniżej:
|
|
|
![]()
|
|
Ale jak daje w action inną stronę (bo nie chce, żeby można było przez przypadek wysłać ten formularz ponownie) to nie dodawanie do bazy danych nie działa i nie wiem czemu? Pewnie coś znowu przeoczyłam... Jeśli w action dajesz adres strony/skryptu w którym nie ma dodawania to nie może dodać do bazy.Pomysł oddzielenia logiki aplikacji od warstwy prezentacji jest zdecydowanie bardzo dobry. W tym jak i każdym innym przypadku da się to zrobić. To już jest prawdziwe przegięcie. Zdecydowanie powinnaś sobie poczytać coś o projektowaniu baz danych, postaciach normalnych itp. -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:53 |