![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam pewnie problem - nie wiem jak połączyć się z bazą danych sqlite. Sytuacja wygląda następująco: mam dwa serwery - jeden, na którym mam forum i drugi vps na którym znajduje się baza sqlite w formacie db.
Teraz chcę z hostingu na którym znajduje się forum połączyć się z tą bazą, która znajduje się na serwerze VPS. Czy da się to zrobić? Jeśli tak, to jak mogę to uczynić? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, może coś uda się zdziałać w tym temacie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee.... masz VPS i nie wiesz jak się połączyć do BD ?
podajesz IP serwera i gotowe.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pardon, za szybko napisałem zanim pomyślałem. Zgadza się Sqlite jest lokalną bazą. Jednakże do ciągłego użytku nie jest to dobre rozwiązanie.
Bo można by było odpalić sesją FTP i tak się podpiąć, ew. jakoś po SSH lub poprostu skopiować ją sobie na serwer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz podmontować zdalny katalog poprzez sshfs. Tyle że, czy na pewno potrzebujesz sqlite ? Nie lepiej mysql, albo coś innego?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sqlite nie ma serwera w stylu MySQL. Cała baza to plik, do którego musisz mieć dostęp. Otwerasz go sobie w jakimś programie. Ja korzystam z sqlite3 dla konsoli lub Sqlite Studio w okienku. Program dostępny jest zarówno na Linuxa, jak i na windę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sqlite nie ma serwera w stylu MySQL. Cała baza to plik, do którego musisz mieć dostęp. Otwerasz go sobie w jakimś programie. Ja korzystam z sqlite3 dla konsoli lub Sqlite Studio w okienku. Program dostępny jest zarówno na Linuxa, jak i na windę. Błysnąłeś wiedzą, gratuluję, ale OP nie o to pytał. @OP Zdalne połączenie to magia, ale czemu sobie nie walniesz np. jakiegoś prościutkiego API do manipulacji bazą skoro uparłeś się na sqlite? -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Navicat korzystają z tego: https://github.com/michalliu/Win32Binaries/...nnel_sqlite.php
Działa, bo sam używam właśnie w Navicat, chociaż z poziomu aplikacji napisanej w PHP tego nie próbowałem. O jasny gwint, dopiero teraz zauważyłem datę posta, a wątek był 3 na liście... No ale w każdym razie może innym się przyda powyższa informacja. Ten post edytował kreatiff 2.02.2015, 10:43:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 14:39 |