![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dość dawno nie pisałem ![]() Sprawa jest taka: na jednej ze stron obrazek zmienia się co kilkanaście minut (czasem co pół godziny). I chciałebym ten własnie obrazek wyłuskać. Zrobiłem więc tak:
ale wyświetla mi: Cytat testArray ( [0] => Array ( ) [1] => Array ( ) [2] => Array ( ) ) Myślałem, że już w sumie wyrażenia regularne znam, a tu niespodzianka.... Pomóżcie plis... bo nie wiem nawet, gdzie robię babola ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego \= ?
Do testów polecam: http://www.regexr.com/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(trueblue) Dlaczego \= ? Dlaczego CO, bo nie rozumiem tej odpowiedzi (nie mam pokazanej przez Ciebie kolejności znaków)... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tu masz to o czym wspomniano
class\= No jednal linijka tekstu i sam nie widzisz co piszesz nawet jak ci palcem wytkną? Poza tym, skad mamy wiedziec czy ogolnie napisales poprawne wyrazenie, skoro nie wiemy jak wyglada ciag ktorego szukasz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor, ja po prostu nie wiedziałem, o co trueblue pyta. Bo naprawdę różnie można interpretować pytanie "Dlaczego?"
![]() OK... No problem Ogólnie linia, która mnie interesuje, wygląda (mniej więcej) tak: Piszę "mniej więcej", ponieważ (jak pisałem wcześniej) nazwa obrazka zmienia się w ciągu doby kilkanaście/kilkadziesiąt razy... Zauważyłem też, że nazwa obrazka składa się z daty i godziny (ale akurat to ma najmniejsze znaczenie) ![]() Ten post edytował roobik 19.07.2014, 13:29:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapytal: dlaczego uzywasz \= kiedy ten \ nie ma tam sensu i powinno byc tylko =. Nie wiem co tam mozna roznie interpretowac
![]() Za to kropke . powinienes poprzedzac \ jesli szukasz kropki a nie dowolnego znaku. Poza tym sprawdzales w ogole czy Twoj cURL zwraca to co powinien? Kolejnym znakiem specjalnym są nawiasy i jesli nie poprzedzisz ich \ to będą traktowane jako znak specjalny. A przeciez ty nawiasy masz w szukanym tekscie. Wniosek: nie znasz jednak tak dobrze wyrazen jak myslales, skoro lezysz na takich podstawach jak to, co jest znakiem specjalnym a co nie.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Taką metodę stosowałem już niejednokrotnie (kopiowałem kod, zmieniałem to, co mnie interesuje i hulało).
A teraz po prostu nie wiem, gdzie mam babola. Usunąłem slash'a, ale i tak to nic nie dało ![]() Dalej jest to samo: Cytat testArray ( [0] => Array ( ) [1] => Array ( ) [2] => Array ( ) ) //edit Ale ja nigdzie nie napisałem, że DOBRZE znam, tylko, że "myślałem, że w sumie znam" (w domyśle: znam na tyle, że mi to wystarcza na moje "potrzeby") ![]() Jakbym je znał DOBRZE, to bym tu nie pisał raczej... hmmm...? ![]() Ten post edytował roobik 19.07.2014, 13:45:29 |
|
|
![]()
|
|
Nie dosc ze miales usunac w jednym miejscu, to miales dodac w innych. Pisalem ci o znakach specjalnych, ktorych zapomniales oslashowac....
Zrob co pisalem, a potem pokaz kod po zmianach. No i pytam poraz kolejny: sprawdzales czy w ogole cURL zwraca to co powinien? edit: Cytat Ale ja nigdzie nie napisałem, że DOBRZE znam, tylko, że "myślałem, że w sumie znam" No to nie znasz nawet w sumie, bo znajmosc znakow specjalnych to podstawa, by nie robic tak banalnych bledow, ktore wlasnie robisz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem tę linię i teraz wygląda to tak:
niestety, nie pomogło Cytat(nospor) sprawdzales czy w ogole cURL zwraca to co powinien? Resource id #1 ![]() Ten post edytował roobik 19.07.2014, 13:59:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem tę linię i teraz wygląda to tak:
niestety, nie pomogło skasuj dla testu sprzed < > slashe, mam prega co tak dziala, poza tym chyba (.*?) jednego brakuje a w pierwszym to niewiem do czego ci slash moze moj preg niepoprawny ale dziala
Ten post edytował ZaXaZ 19.07.2014, 14:02:52 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Cytat(ZaXaZ) skasuj dla testu sprzed < > slashe Już tak próbowałem, ale wyskakiwał błąd: Cytat Unknown modifier '<' Cytat(ZaXaZ) mam prega co tak dziala Też miałem podobnie przy jednym z poprzednich kodów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował by_ikar 19.07.2014, 14:32:56 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Resource id #1 Co ty sprawdzales? Miales sprawdzic zmienną $Stronka -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I O TO CHODZI
![]() Dzięki bardzo! Resztę już zrobię sam nospor - fakt, nie sprawdziłem tego dokładnie (literówka, a potem parę odp na Forum) Ten post edytował roobik 19.07.2014, 15:06:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:07 |