![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że jest tego dużo na goglach i wszędzie ale nie moge ogarnąć tego tematu.
Chcę aby wysztko co wpada z inputa do zmiennej było "chronione" przed cudzysłowiami i innymi znakami typu &. Chodzi o to, że niektóre teksty wpadają bezpośrdnio do bazy a niekture "podczepiane" są pod odnośniki. Dlatego htmlspecialchars chyba odpada (bo zamienia na &cośtam - i rozwala mi linka). Coś takiego: Zamienia mi polskie znaki i usuwa spacje - a nie ma. Czy jest jakiś prosty łatwy sposób na dobre pozbycie się nieporządanych znaków lub zamianę ich na coś co niebędzie kolidowało w innych obróbkach danych? Ten post edytował harbii 18.07.2014, 16:11:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o PDO i funkcjach preparowanych.
lub dodaj do prega \s (spacje) + ąść itd jak chcesz miec spację i pl znaki. Ten post edytował ZaXaZ 18.07.2014, 16:17:52 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co od razu przerabiać cały skrypt na PDO tylko po to... Tym bardziej, że może być spory. mysql_real_escape_string
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co od razu przerabiać cały skrypt na PDO tylko po to... Tym bardziej, że może być spory. mysql_real_escape_string funkcje mysql_ sa niestety przestarzale od php 5.5~, manual zaleca zmiane na rozszerzenie mysqli lub PDO, poza tym jak ktos chce miec kod dosc bezpieczny, optymany to warto przerobic nawet 1000 linijek kodu co zreszta wyjdzie na plus. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Są przestarzałe już kolego od wielu lat. Pomimo to w wielu kursach pojawia się właśnie mysql_*. I chodź nie uważam, a żeby było to dobrą praktyką sądzę, że nie ma co początkującym wciskać na siłę PDO. Na wszystko przyjdzie swój czas, a jego droga "programisty" zaprowadzi go tam gdzie trzeba. Bo na pewno natknął się na wzmiankę którą podałeś.
![]() [...]jak ktos chce[...] I o to w tym wszystkim chodzi. Jak ktoś chce. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. mysql_real_escape_string ogarnął mi ' " zapis w bazie - dzięki.
A macie jakiś równie prosty sposób na zanaki '"& ,które wpadną z inputa do linka? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
http://php.net//manual/pl/function.str-replace.php
czemu sobie nie napiszesz sam funkcji do filtracji danych? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:04 |