|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%)
|
Czesc,
chcialbym sie spytac skoro buduje 2 calkiem rozne klasy i maja one jedna taka samametode, lecz nie sa one w zaden sposob polaczone to czy lepiej bd stworzyc jedna funkcje globalna czy dwie metody w kazdej klasie? Dla wyjasnienia funkcja ma formatowac tablice w kod html, kodu nie duzo ale wkurzaja mnie dwie takie same metody Oraz drugie pytanie czy warto jest robic statystyki typu, czy to nie jest zbieranie na darmo duzej ilosci danych? DB Activity Userid, userip, page_id, ref, etc Z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam -------------------- $progress++;
|
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
nie wiem jak a wersje PHP używasz ale w nowej istnieje coś takiego jak: traits
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 17 Dołączył: 4.07.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Rozwiązanie twoich problemów jest tutaj:
http://php.net//manual/pl/language.oop5.interfaces.php http://php.net//manual/pl/language.oop5.abstract.php |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jednak traits jest najlepszym wyjściem, bo interfejs nie załatwia sprawy (trzeba zaimplementować obie klasy), o tyle abstract może nie mieć sensu (obie kasy nie są spokrewnione)
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%)
|
Pyton wyjales m to z ust, klasy nie maja nic wspolnego oprocz tej metody, wiec bylo by glupota ustalac abstakcyjna klase.
Takze to juz wiem, a cokolwiek do pytania nr 2? -------------------- $progress++;
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli do niczego tego nie potrzebujesz to nie ma sensu. Podepnij sobie GoogleAnalytics i to samo masz
|
|
|
|
|
|
|
Ok dzieki wielkie wszystkim, pozdrawiam
-------------------- $progress++;
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
ewentualnie zrób nowa klasę (abstract static) która będzie pomocniczym helperem ze statycznymi metodami, to chyba było dość popularne rozwiązanie
|
|
|
|
|
|
|
Korzystam z najnowszego php, takze wole rozwiazanie z traits, nie miesza mi kodu tak jakby to robila klasa abstrakcyjna.
Pozdrawiam -------------------- $progress++;
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:30 |