Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z pocztą - blokuje adres IP, apache+postfix+dovecot+mysql+roundcube
MateuszRyaN

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Mam postawioną pocztę (apache+postfix+dovecot+mysql+roundcube) na IMAP'ie.
Wszystko działa bez problemu, nie mam problemu z odbieraniem, wysyłaniem poczty.
Używam roundcube, który skonfigurowany jest tak, aby wszystkie operacje włącznie z sesjami trzymał w bazie mysql.

Problem jest dość nietypowy. Obojętnie czy to w koszu czy w skrzynce odbiorczej, wystarczy że dość szybko zaznaczę, oznacze jako nieprzeczytane czy zaflaguję kilka wiadomości (w kilka sekund, szybkimi klknięciami około 6-10 wiadomości), nagle zawiesza mi pocztę, blokuje mi IP i cały dostęp do serwera przez ssh. Musze się bawić w odblokowywanie, usuwanie z iptables itp.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Próbowałem z ustawieniami w php.ini oraz my.cnf. Zmienne typu max_allowed_packets czy max_execution_time - ogólnie takie standardowe zmienne związane z wielkością pamięci i miejsca zostały zmienione na max ile się da. W mysql zmienne globalne odpowiedzialne za zapytania też ustawiłem dość wysoko.

Opiszę troche łopatologicznie jak i kiedy wygląda samo zablokowanie.
Wszystko jest OK gdy zaznacze wiadomość i poczekam z pół sekundy na refresh, potem kolejna, refresh, kolejna...OK
Zauważyłem, że problem występuje wtedy gdy hmm...flaguję te wszystkie wiadomości...zanim zostanie wykonany refresh. A przypominam, że wszystko leci do mysql'a.
Więc nie wiem czy nie problem jest w samej konfiguracji mysql. Ilośc zapytań na sekunde / cachowanie zapytań czy coś...

Macie jakieś pomysły?? Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:50