![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam postawioną pocztę (apache+postfix+dovecot+mysql+roundcube) na IMAP'ie. Wszystko działa bez problemu, nie mam problemu z odbieraniem, wysyłaniem poczty. Używam roundcube, który skonfigurowany jest tak, aby wszystkie operacje włącznie z sesjami trzymał w bazie mysql. Problem jest dość nietypowy. Obojętnie czy to w koszu czy w skrzynce odbiorczej, wystarczy że dość szybko zaznaczę, oznacze jako nieprzeczytane czy zaflaguję kilka wiadomości (w kilka sekund, szybkimi klknięciami około 6-10 wiadomości), nagle zawiesza mi pocztę, blokuje mi IP i cały dostęp do serwera przez ssh. Musze się bawić w odblokowywanie, usuwanie z iptables itp. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Próbowałem z ustawieniami w php.ini oraz my.cnf. Zmienne typu max_allowed_packets czy max_execution_time - ogólnie takie standardowe zmienne związane z wielkością pamięci i miejsca zostały zmienione na max ile się da. W mysql zmienne globalne odpowiedzialne za zapytania też ustawiłem dość wysoko. Opiszę troche łopatologicznie jak i kiedy wygląda samo zablokowanie. Wszystko jest OK gdy zaznacze wiadomość i poczekam z pół sekundy na refresh, potem kolejna, refresh, kolejna...OK Zauważyłem, że problem występuje wtedy gdy hmm...flaguję te wszystkie wiadomości...zanim zostanie wykonany refresh. A przypominam, że wszystko leci do mysql'a. Więc nie wiem czy nie problem jest w samej konfiguracji mysql. Ilośc zapytań na sekunde / cachowanie zapytań czy coś... Macie jakieś pomysły?? Proszę o pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:50 |