![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czytam dokumentację i niestety na rozdziale o generowaniu ścieżek URL wyrosła przede mną betonowa ściana! Nie miałem nigdy styczności z taką funkcjonalnością i brakuje mi wiedzy, zrozumienia zasady działania. Przytoczę tu przykład z dokumentacji:
1. Do czego służy generowanie URL w kontrolerze? 2. Jeśli w tym przypadku adres siedzi w zmiennej $url to jak mogę go wykorzystać? 3. Przydałby mi się jakiś prosty przykład ... Pomożecie? EDIT: zrobiłem swój własny przykład w którym w poprzez Response wyświetliłem sobie identyczny adres strony jaki mam w url ale wydaje mi się to bez sensu ![]() w drugim przypadku po wejściu z przykładowego adresu: http://localhost/Symfony/web/app_dev.php/abc/link1/4 wygenerowałem sobie taki adres: http://localhost/Symfony/web/app_dev.php/abc/link1/strona Pozostaje pytanie: do czego taką funkcjonalność można wykorzystać? Ten post edytował kosmos 17.07.2014, 19:25:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No raz to url generator sprawdzi poprawność parametrów które podajesz. Dwa to poda adres do tego linku tak, że będziesz mógł aplikacje przenieść do katalog wyżej (lub kilku) a adres wciąż będzie poprawny (poprostu uwzględni pathinfo). Po trzecie, to przy adresach bez parametrów, będziesz mógł je zmienić na poziomi routingu i w obrębie całej aplikacji adres będzie zmieniony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za nakierowanie na temat.
Zapewne w trakcie pracy z Symfony2, kiedy przyjdzie mi korzystać z tego rozwiązania, praktyka będzie najlepszym nauczycielem. Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne, jeżeli twój kontroler dziedziczy Symfony\Bundle\FrameworkBundle\Controller\Controller to możesz to zapisać prościej:
Co zresztą masz trochę niżej (jak dobrze pamiętam) pokazane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Do czego służy generowanie URL w kontrolerze? Chociażby do przekierować. Jeśli zmienisz jakąś trasę, nie musisz grzebać w kodzie, bo wygenerowany URL będzie zawsze aktualny. Za wyjątkiem sytuacji, w której dodasz bądź zmienisz jakiś parametr. 2. Jeśli w tym przypadku adres siedzi w zmiennej $url to jak mogę go wykorzystać? Na przykład do przekierowania 3. Przydałby mi się jakiś prosty przykład ...
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:57 |