![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam pewien, pewnie banalny problem. Ale męczę się już trochę i na prawdę nie rozumiem dlaczego to nie działa. Zacznijmy może od tego że mam taką tabelkę w bazie danych:
I wykonuję na tej tabelce takie zapytanie:
I teraz moje pytanie jest takie: Dlaczego tylko kolumna o nazwie `mTowards` nie chce się aktualizować, tylko ta ponieważ wszystkie inne się zmieniają. Dodawałem nawet za kolumną `mTowards` inną i w niej następowała zmiana. Uprzedzę kilka pytań: Próbowałem na sztywno ustawić dane, bez skutku. Zmienna $towards na pewno ma wartość, taką jak trzeba. Zmieniałem także typ danych tej kolumny, na TINYINT, bez skutku. W tym momencie nawet wartość Domyślna, którą jest '0' nie jest wpisywana w tą kolumnę. No i ostatnia kwestia, z poziomu phpmyadmin czy też MySQL Workbench, mogę wprowadzić zmianę w tej kolumnie. Wie ktoś może co jest nie tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tak, masz rację.
Wydrukuj zapytanie na ekran przed jego wykonaniem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Robiłem już to
![]() Oto jedna z opcji UPDATE `charactersOnline` SET `time`="1405445538", `x`="1", `y`="3", `z`="30", `district`="001001", `mTowards`="0" WHERE `characterID`="2" LIMIT 1 |
|
|
![]()
|
|
Zamień w zapytaniu wszystkie pojedyncze ciapki z podwójnymi.
EDIT: Mam na myśli oczywiście te:
Ten post edytował trueblue 15.07.2014, 18:57:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem co masz na myśli ale to samo uzyskam wstawiając zamiast apostrofów \', a to nic nie daje
|
|
|
![]()
|
|
No, to jak uważasz, ja testowałem na mysqli i przy pojedynczych apostrofach wokół wartości jest ok, przy cudzysłowach nie działa.
Problem przy mysqli, korzystając z PDO jest ok. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem i nie pomaga, jedyne co się zmieniło, bo trochę kombinowałem i nie ważne czy dam w apostrofach czy w cudzysłowiu to mi wstawia wartość, ale tylko gdy jest na sztwyno, gdy dam jako liczbę czyli bez cudzysłowia czy apostrofu to wstawia mi wartość domyślną.
Próbowałem też rzutowania w PHP na stringa ale to też nic nie daje. :/ Już sobie poradziłem, błąd był głupi. Można powiedzieć że patrzyłem zbyt blisko. Sprawę kopało inne zapytanie, które wykonywane było zaraz po wykonaniu tego. Przeoczyłem to ponieważ wszystko jest wywoływane w tle, za pomocą AJAX'a, i nie koniecznie jest jedno z drugim powiązane po stronie klienta. Błąd polegał na tym że wysyłałem drugie rządanie do serwera, które miało na celu zaktualizować tylko tą jedną kolumnę. I aktualizowało, z tym że przy wysyałniu tego drugiego rządania był problem ponieważ zrobiłem literówkę w nazwie zmiennej i wysłał do serwera 'undefined', dlatego zostawiało puste pole. Takie małe przypomnienie że czasem trzeba nieco szerzej spojrzeć ![]() Mimo wszystko Wielkie dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 04:36 |