![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ponieważ wcześniej pisałem tylko proste skrypciki, planuję pierwszą poważną aplikacje. Znam MVC i frameworki PHP (CodeIgniter, CakePHP). Jednak mam kilka pytań do zawodowców. 1.Frontend i Backend Jak je sensownie oddzielić? Mogę wszystkie akcje (czyli te zwykłe i dla admina) wrzucić do jednego kontrolera, ale trochę mi to nie pasuje. 2.Akcje dodawania i edycji rekordu Są podobne, formularze prawie identyczne. Nie chciałbym powielać kodu. Jak realizujecie to u siebie - dwie osobne metody czy jedna z odpowiednia wartością, np edit = 0 / 1 ? 3.Cache wiem, że po pewne dane nie ma sensu biegać do bazy, np ostatnie 10 artykułów/postów/komentarzy, itd - wystarczy sprawdzić czy są w cache, jeśli nie to wykonać zapytanie i wynik zapisać do pliku. Jeśli są to po prostu odczytać zawartość pliku. A co z pojedynczym rekordem i lista komentarzy pod spodem i liczba wszystkich np. newsów do paginacji - to tez zapisywać w cache? Zamiast czasu życia cache, myślę że lepsze będzie jego aktualizacja po wprowadzonych zmianach (dodaniu, aktualizacji czy usunięciu) - czyli tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba. Czy jest to dobre podejście? Czy Backend aplikacji też cache`ujecie i używacie np. 2 różnych prefixów? Dziękuję za ewentualną pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:11 |