|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%)
|
Witam. Próbuję zrobić rejestrację oraz logowanie. Driver w config/auth.php ustawiłem własny czyli "example". Miałem problem z metodą login, którą sam muszę sobie uzupełnić, ale udało mi się uzupełnić tę metodę i działa jak należy, jednak chciałbym aby ktoś z Was, doświadczony, sprawdził mój kod, gdyż nie chcę uczyć się złych nawyków jeżeli takie zrobiłem. Głównie chodzi mi o walidację, z którą miałem problem - nie chciałem od razu do modelu podawać niesprawdzonej nazwy użytkownika. Chciałem to zrobić po walidacji, ale znów porównanie podanego hasła i tego poprawnego (z bazy) także chciałem wcisnąć do tej walidacji, aby ewentualny błąd o tym, że hasło jest nieprawidłowe, także znalazł się w jednej tablicy $errors a nie oddzielnie... Czy źle zrobiłem, tworząc 2 razy walidację/obiekt klasy Walidacji w jednej metodzie? Dałoby się to jakoś lepiej zrobić?
Proszę o zerknięcie i ewentualne uwagi. Dziękuję z góry.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%)
|
Kohana ma wbudowany moduł Auth nie musisz tworzyć nowego. Ogólnie wszystko źle.
1. Walidacja tyczy się formularzy powinna być w modelu lub kontrolerze. 2. Poczytaj http://kohanaframework.org/3.3/guide/auth/driver/develop jak tworzyć własny system |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%)
|
Właśnie według dokumentacji (tego linku) robiłem to. Ten kod to mój driver Example w app/classes/auth/example.php. Wiem, że robi się takie rzeczy w kontrolerze, ale ten driver ma metodę _login, która jest pusta tworząc własny driver i muszę go uzupełnić. No chyba, że mam zrobić metodę w kontrolerze i w niej zrobić tą walidację, a tu w driverze tylko odwołać się do tej metody?
Ten post edytował adrianpl20 5.07.2014, 13:18:30 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:26 |