![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, nowy framework na tapecie, masę prostych błędów i na nowo odkrywanie świata, mam nadzieję że pomożecie
![]() na początek taki kod: 1. W jaki sposób mogę wywołać w mojKontroler metodę $metoda i przekazać do niej dane $data ![]() 2. Czy można jakoś zdefiniować domyślną metodę która będzie wywoływana w każdym kontrolerze ? tak abym nie musiał podawać metody po @ w routingu 3. Jaką funkcję pełni plik local w katalogu app/config ? dubluje de facto dane które wpisujemy w konkretnych plikach app.php, database.php itp. Dziękuję za pomoc ![]() -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego służą tzw. "RESTful controllers" w Laravelu, zobacz: http://laravel.com/docs/controllers#restful-controllers
A co do pliku local w app/config, to ja nie mam takiego pliku ![]() Ten post edytował SmokAnalog 4.07.2014, 14:54:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki wielkie czyli mam odpowiedź na pytanie 2
![]() -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To była raczej odpowiedź na pierwsze pytanie właśnie. W tym typie kontrolerów metoda getMyAnimals() zostanie wywołana dla końcówki /my-animals itd. Ostatni fragment URL jest rzutowany na nazwę metody automatycznie.
Czasem to może nie wystarczyć, jeśli mamy jeszcze inne dynamiczne fragmenty URL-a. Wtedy możesz wywoływać określoną metodę i w niej dopiero wywołać inną, na takiej zasadzie:
I w MyController:
|
|
|
![]()
|
|
w takim razie czy możemy bezkarnie korzystać z Route::controller ? czy może powinniśmy wszędzie tam gdzie się da używać Route::get ? próbowałem zrobić podobną konstrukcję z użyciem get niestety tam już jest to niemożliwe.
-------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Ja osobiście nie przepadam za Route::controller, ale czasem świetnie zdaje egzamin. Nie ma różnicy czy użyjesz Route::get czy Route::controller jeśli zamysł jest taki sam. Powiedz co dokładnie potrzebujesz, to coś wymyślimy. Route::get jest na tyle potężnym narzędziem, że na pewno wystarczy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:51 |