![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym zrobic bazę danych z historią zmian w rekordzie. Pomysł, a w sumie to częsciowe wykonanie wygląda nastepująco - baza SPRZET zawiera dwie TABELE - KOMPUTER oraz LOGI. Dostęp do bazy jest z poziomu aplikacji PHP/HTML.
Tabela KOMPUTER zawiera następujące kolumny (nazwa,procesor,grafika). Tabela LOGI zawiera natomiast (id data nazwa element stary nowy). W aplikacji mam formularz, który wygląda w następujący sposób: Wpisz nazwe komputer: <input> Wybierz element do wymiany: <select> Element został wymieniony na: .... WYMIEŃ <button> Przykładowy scenariusz : 1. Mam w tabeli KOMPUTER takie dane (pecet, i3, geforce) 2.wpisuję w formularz nazwę komputera np. pecet , wybieram z listy PROCESOR, element wpisuje I5 - klikam wyślij. Chciałbym, aby w tym momencie aktualizował się rekord PROCESOR dla danej nazwy komputera w tabeli KOMPUTER, czyli teraz byłoby (pecet,i5,geforce), oraz żeby w tabeli LOGI tworzył się nowy wpis, który wygladałby następująco ID:1 , DATA: <dzsiejsza>, nazwa: pecet, element: Procesor, stary:i3, nowy:i5. O ile wypełnienie INSERTAMI pól daty czy nazwy jest proste o tyle nie umiem napisac odpowiedniego triggera (?), który odpowiadałby za to , aby przed edycja procesora zapisaywała się stara wartość rekordu w tabeli LOGI. Mógłby ktoś podpowiedziec jak to wykonać ? A może w ogole poszedłem w złym kierunku i są łatwiejsze sposoby tworzenia takiej historii ? Generalnie w aplikacji chodzi o to żeby pokazywała stan komputera na dzien dzisiejszy oraz wszystkie poprzednie zmiany jakie w nim zachodziły. Z góry dziękuje za pomoc. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:13 |