![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od jakiegoś czasu uczę się tworzyć dynamiczne strony internetowe ale im więcej umiem tym bardziej zdaje sobie sprawę, że są rzeczy których nie wiem a powinienem. Dlatego postanowiłem się was o nie zapytać.
1. Ajax - gdy wczytuję div'a ajax'em ładnie pojawia mi się kod HTML wykonany przez php jednak skrypty JavaScript nie chcą w nim działać. (0 reakcji a skrypt powinien działać. Nawet wyświetlenie tekstu nie działa) A nie mogę tego skryptu przenieść w inne miejsce, ponieważ w div'ie php tworzy warunek decydujący czy ten skrypt ma być wykonany. Wszystko sprawdzałem i kod się nie wykonuje a powinien. 2. Bezpieczeństwo - a dokładniej filtrowanie danych z formularzy. Chciałbym link do jakiegoś poradnika z przykładami który przefiltruje zmienne. Mam taki kod:
Czy coś jeszcze powinienem dodać aby nikt się nie dostał to tabel Mysql? Najgroźniejszym znakiem wydaje mi się " i ' ale co jeśli chcę zrobić chat w którym użytkownik będzie chciał coś zacytować? 3. Jakiej technologii/ języków użyć do tagiego czegoś? I jak to ma działać. Użytkownik wchodzi w link który wykonuje kod i przekieruje go np. na stronę główną. Dalej robi co chce. Może zmieniać podstrony, wylogować się i opuścić serwis a za np. 10 minut od wejścia w link ma być wykonana aktualizacja rekordu w bazie Mysql. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ereg jest przestarzałą funkcją, której nie powinno się używać, za miast tego preg_match a w przypadku filtrowania danych możesz użyć już udostępnionych funkcji przez samo php filter_var. Pokaż ten kod js. Filtrowanie zawsze powinieneś robić po stronie serwera, czyli w twoim przypadku - php. JS jest tylko dla szybkiego odfiltrowania danych bez przeładowania strony. Reszty nie rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1... Absolutnie nie powinieneś mieszać kodu wykonującego się po stronie klienta z tym po stronie serwera (ewentualnie w bardzo wyjątkowych sytuacjach) - niezłe spagetiii w tych skryptach musi tam być
![]() Jak najbardziej da się to zrobić tak żeby odseparować te dwie warstwy - skorzystaj z callback'ów wywoływanych na podstawie wartości flagi zwracanej z serwera .. Ad 2. To poczytaj o różnych rodzajach ataków na stronki i sposobach zabezpieczenia się przed nimi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:21 |