![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Przykładowo mamy tabele: człowiek (id,imie) oraz cechy (id,idc,cecha) - idc - id człowieka. I teraz jak zrobić aby przy usuwaniu człowieka usuwały się również wszystkie cechy należące do niego? Próbowałem czegoś takiego i nie bardzo to działa:
Pozdrawiam --- EDIT ---- Już znalazłem rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował aras785 1.07.2014, 11:26:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie lepiej byłoby zrzucić usuwanie kaskadowe na bazę danych dzięki ON DELETE CASCADE? Wtedy masz pewność, że dane zostaną usunięte nieważne czy usuniesz rekord z poziomu PHP czy samej bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej byłoby zrzucić usuwanie kaskadowe na bazę danych dzięki ON DELETE CASCADE? Wtedy masz pewność, że dane zostaną usunięte nieważne czy usuniesz rekord z poziomu PHP czy samej bazy danych. Wstyd przyznać ale wgl. o tym nie pomyślałem i nigdy z tego nie korzystałem. Obecnie siedzę na myisam i chyba czas przerzucić się na innodb (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował aras785 3.07.2014, 14:31:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No to zdecydowanie najwyższa pora przejść na InnoDB, albo na Postgresa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Naprawdę wiele rzeczy Ci się uprości dzięki usuwaniu kaskadowemu, a do tego będzie to działało dużo szybciej i zapewni integralność danych.
|
|
|
![]()
|
|
No wygląda to super i oczywiście kolejne projekty tylko i wyłącznie na tej bazie. Trochę w tym siedzę, a o takich rzeczach nawet nie wiedziałem... wstyd
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:35 |