![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Któryś miesiąc z rzędu przymierzam się kolejny raz do nauki jakiegoś frameworka w PHP i ponownie natrafiam na ten sam problem, którym jest ciężki początek. Na programowaniu w PHP znam się dobrze, bez problemu poruszam się w tematyce OOP, której uczyłem się w Javie, stworzyłem też kilka mniejszych bądź większych projektów portali www, każdy obiektowo na bazie własnego "frameworka" opartego o model MVC. Problem z istniejącymi frameworkami jest taki, że kompletnie NIE MAM POJĘCIA gdzie i w jaki sposób to zainstalować, jak stworzyć przykładowy projekt i jak na jego podstawie stworzyć własny. Próbowałem już wszystkiego, przeglądając dziesiątki poradników do Zend Framework, Symfony, Kohany i kilku innych, lecz w każdym było zbyt wiele niejasności. Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda praca z frameworkami - myślałem, że wystarczy po prostu pobrać paczkę, wrzucić na serwer, rozpakować i wszystko będzie śmigać, a ja po szybkiej przeróbce przykładowej strony startowej stworzę na jej podstawie własny serwis. Okazało się, że to wcale nie jest takie proste. Poradnik z którego korzystam wcale nie jest dla mnie zrozumiały: http://symfony.com/legacy/doc/jobeet/1_2/pl/01?orm=Propel . Rozumiem, że wszystko mam zainstalować u siebie na komputerze? Po **** mi stawiać serwer Apache na własnej maszynie, skoro rezultaty będę testował bezpośrednio u mnie na serwerze? Po co mi te wszystkie komendy do wpisywania w konsoli? Kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić! Wrzuciłem paczkę z Symfony na serwer, ale okazało się, że do jego konfiguracji potrzebuję dostępu z poziomu localhost. Usunąłem zabezpieczenia w kodzie PHP, ale to nie jest przecież rozwiązanie. Czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć, krok po kroku, jak powinienem rozpocząć pracę z Symfony? Naprawdę mi na tym zależy, pomóżcie proszę! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież jest tyle dokumentacji, tutoriali, porad w necie... Krok po kroku to masz w dokumentacji. Sorry, ale śmiem powątpiewać, tylko sam w sumie nie wiem w co. Jakim cudem stworzyłeś kilka większych projektów na bazie własnego quasi-frameworka? W jaki sposób pracowałeś z Javą? Skoro parę kroków z dokumentacji SF jest dla Ciebie trudne? Nie. Nie rozumiem.
Ten temat to jakaś podpucha, której o tej porze nie łapię? PS. Dlaczego Symfony 1, a nie 2? Ten post edytował pedro84 30.06.2014, 00:08:58 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie którą podałeś wyraźnie jest napisane że wersja Symfony 1 nie jest już wspierana a sam tutorial jest z 2008. Aktualna wersja Symfony to 2.5 http://symfony.com/download
Instalacja przez composera, wszystko jest dokładnie wytłumaczone na stronie krok po kroku http://symfony.com/doc/current/book/index.html. Możesz pominąć 2 pierwsze kroki które są tylko wstępem a skoro tworzyłeś już serwisy oparte o MVC nie są Ci one potrzebne. Ten post edytował toffiak 30.06.2014, 06:13:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.gr8.com/ masz nie dziękuj.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież jest tyle dokumentacji, tutoriali, porad w necie... Krok po kroku to masz w dokumentacji. Sorry, ale śmiem powątpiewać, tylko sam w sumie nie wiem w co. Jakim cudem stworzyłeś kilka większych projektów na bazie własnego quasi-frameworka? W jaki sposób pracowałeś z Javą? Skoro parę kroków z dokumentacji SF jest dla Ciebie trudne? Nie. Nie rozumiem. Programowanie to jedno, konfiguracja środowiska to drugie. Nie ma żadnej filozofii w tym, aby zainstalować NetBeansa, utworzyć projekt, a pliki przerzucić na serwer. Po prostu nigdy nie korzystałem z Composer'a, nie znam się na PEAR i to jest chyba naturalna kolej rzeczy, bo przecież nie zaczyna się nauki od końca, prawda? Dla mnie nie jest problemem zainstalować tego Composera u siebie używając windows installera, pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie? Dla mnie osobiście rozwiązanie niewygodne, albo po prostu nie rozumiem jaki w tym wszystkim sens... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ZaqU jak ty nie wiesz gdzie informacji szukać to daruj sobie.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pojęcia jak wygląda instalacja środowiska Symfony, ale w Zendzie (skoro napisałeś, że nie umiesz to opiszę):
- pobierasz paczkę - wrzucasz ją poza public html - tworzysz projekt: "zf create project nazwa" - w index.php podajesz ścieżkę do includowania biblioteki zenda - gotowe to naprawdę dużo? Przerzuć się na linuxa to część problemów zniknie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie to jedno, konfiguracja środowiska to drugie. Nie ma żadnej filozofii w tym, aby zainstalować NetBeansa, utworzyć projekt, a pliki przerzucić na serwer. Po prostu nigdy nie korzystałem z Composer'a, nie znam się na PEAR i to jest chyba naturalna kolej rzeczy, bo przecież nie zaczyna się nauki od końca, prawda? Dla mnie nie jest problemem zainstalować tego Composera u siebie używając windows installera, pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie? Dla mnie osobiście rozwiązanie niewygodne, albo po prostu nie rozumiem jaki w tym wszystkim sens... Nie, to jest stricte ze sobą powiązane. Sorry, ale pytanie "skąd masz wziąć plik php.exe?" jest niepoważne. A wiesz w ogóle jak działa język interpretowany? Bo zaczynam wątpić w Twoje podstawowe umiejętności. Na litość, każdy kiedyś zaczynał i pytania laika są na miejscu, ale ja odnoszę wrażenie, że Ty w ogóle przygodę z komputerem zaczynasz. Drugi błąd, zabawy z PHP na Windowsie. To się nie uda. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie? Z tego cytatu rozumiem tyle, że nie masz lokalnie zainstalowanego PHP, a chcesz mieć. Nasuwa mi się tylko pytanie co w takim razie rozumiesz przez MVC i jak tworzyłeś poprzednie projekty. Poczytaj tutaj. Prościej się nie da: http://seiler.it/installing-symfony-framew...pp-for-windows/ I taka mała rada ode mnie. Symfony to spora kobyła. Jeśli nie masz doświadczenia z programowaniem (a widać po komentarzach, że średnio), to nie porywaj się od razu na tak duży framework. Drugi błąd, zabawy z PHP na Windowsie. To się nie uda. Panie, ile ja lat na Windowsie śmigam i wszystko działa ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Panie, ile ja lat na Windowsie śmigam i wszystko działa ![]() ![]() Ja nie mówię, że się nie da, tylko, że to sensu nie ma. Poza tym, zawsze warto sobie środowisko dev odwzorować na wzór produkcyjnego. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
@Skowron-line: Darować powinieneś sam sobie nabijanie kolejnych postów, które nic nie wnoszą do tematu. Jeżeli nie chcesz pomóc, nikt Cię do tego nie zmusza.
@Sowiq: Ok, wyjaśnię więc raz jeszcze. Nie mam zamiaru stawiać serwera Apache na własnej maszynie, bo jest to dla mnie niepraktyczne. Pracuję w NetBeansie i każdą zmianę od razu jestem w stanie przetestować na wykupionym serwerze hostingowym. Tak też wyobrażałem sobie moją pracę w Symfony, jednak zamiast tego natrafiłem na setki linijek do wykonywania w konsoli, z którymi naprawdę nie mam pojęcia co zrobić. Poruszyłem temat lokalnie zainstalowanego PHP, gdyż zostałem do tego zmuszony poniekąd przez frameworka. Nie wiem na jakiej zasadzie działa Composer, bo nigdy z niego nie korzystałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie Xampp - on wszystko skonfiguruje za Ciebie i nie będziesz musiał się zagłębiać w kwestie związane ze środowiskiem. Argumentu o niepraktyczności nie rozumiem. IMO więcej zachodu z uploadowaniem plików na serwer po każdej zmianie niż zainstalowaniem środowiska. Zresztą nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek wygodnego debugowania na serwerze zdalnym.
Cytat Nie wiem na jakiej zasadzie działa Composer, bo nigdy z niego nie korzystałem. I oczekujesz, że ktoś Ci opisze jak on działa? Przecież w internecie jest tyle informacji na ten temat, że szybciej byś je znalazł i przeczytał niż napisał pierwszego posta. Proszę: https://getcomposer.org/doc/00-intro.md https://getcomposer.org/download/ -> Windows Installer Na stronie Installing and Configuring Symfony jest dokładnie opisana krok po kroku instrukcja instalacji i odpalenia Symfony. Czego jeszcze oczekujesz od użytkowników forum, skoro sam masz za mało chęci, żeby poszukać jakichkolwiek informacji na interesujące Cię tematy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugi błąd, zabawy z PHP na Windowsie. To się nie uda. No nie do końca błąd, bo niektórzy sobie z tym radzą, trzeba tylko znać różnice w działaniu niektórych funkcji pod różnymi środowiskami. To nie jest jakieś zaraz skomplikowane zadanie.. Ale fakt, nie trzeba tego również robić na localu, bo można to robić na jakimś serwerze postawionym w lan'ie, tylko trzeba przeczytać dokumentacje.. @ZaqU nikt ci nie każe tego testować na localu (ale kiedyś sam dojdziesz do wniosku że jest to najlepsze wyjście, bo nie jesteś w swojej pracy uzależniony od czynników zewnętrznych). Możesz to wrzucić na serwer, to jest IMO banalne nawet. Najprościej jak się da: pobierasz standard vendors, w app_dev.php (z katalogu web) kasujesz warunek sprawdzający twój adres IP (albo go komentujesz) i gotowe. Nie dziw się że dostajesz takie komentarze, skoro ta czynność jest do granic banalna (przesłanie plików na ftp, edycja jednego pliku i go nadpisanie) a sam określasz się jako ktoś z doświadczeniem, to nie licz na inne komentarze. Bo nawet nie trzeba znać tego czy innego frameworka, ale jak nie masz jakichś umiejętności czytania dokumentacji i radzenia sobie z podstawowymi problemami, to doświadczonym programistom na pewno nie jesteś. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 3 Dołączył: 8.06.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja cie bardzo dobrze rozumiem
![]() ![]() ![]() Po pierwsze odpuść sobie zanda i symfony bo to są naprawdę dojrzałe i duże frameworki i jeśli masz problemy z composerem to ich stopień trudności może być na razie zbyt duży. Po drugie zainstaluj sobie xampa no niestety w dzisiejszych czasach nie da się inaczej… Po trzecie zainteresuj się laravelem (którego wady właśnie odkrywam ![]() Piszesz o własnych serwisach i OOP tak z ciekawości czy korzystałeś kiedyś z MVC albo wzorców projektowych ? cierpliwości życzę ! Ten post edytował marcus753 5.07.2014, 18:37:47 -------------------- Cokolwiek zostanie upuszczone na uklad elektroniczny, spadnie zawsze tam gdzie wyrzadzi najwiecej szkody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po drugie zainstaluj sobie xampa no niestety w dzisiejszych czasach nie da się inaczej… a w dzisiejszych czasach to nie korzysta się już czasami z "wirtualek" + vagrant by mieć konkretne środowisko dla projektu ? -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:56 |