![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworzę kalkulator DEC -> HEX.
Mam taki oto kod :
jestem bardzo początkujący, więc moglibyście mnie naprowadzić czy coś tu jest dobre ? I co dalej bo sama pętla się nie kończy. Jak ją zamknąć, żeby nie wyskakiwał błąd za długie żądania ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Petla ci sie nie konczy, bo za kazdym razem w petli robisz to samo i nie zmieniają sie dane warunkowe petli. Stad nieskonczonosc.
Za kazdym razem dzielisz $a prze $b i tyle.... nic sie nie zmienia w kolejnych obrotach petli. Czemu robisz to na piechote? Dostales takie zadanie w szkole by to robic na piechote? Przeciez w php masz dostepne funkcje ktore robią to wszystko za Ciebie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie takie zadanie mam i nie mogę się za nie zabrać. Szukam pomocy już kolejny raz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat nie mogę się za nie zabrać Naprawde nikt ci nie broni.Cytat Szukam pomocy już kolejny raz No wlasnie widze. Ostatnio "walczyles" z systemem binarnym... o ile zrobienie rownie bezsensownego kodu co teraz a potem dostanie gotowca od innej osoby można nazwac "walczeniem"Dostales podpowiedz. Sprobuj wkoncu trosze pomyslec samodzielnie, skoro to jest praca domowa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc może i ja spróbuję pomóc
![]() Ciężko będzie Ci zrobić bezpośrednio kalkulator z DEC -> HEX Musisz zrobić to pośrednio tzn DEC->BIN->HEX tak będzie o wiele łatwiej w 1 konwersji wykorzystujesz resztę z dzielenia liczby przez 2 aż do momentu kiedy w ostatnich wierszach pojawi się 0, 1 w 2 konwersji dzielisz liczbę binarną co cztery bity i obliczasz ich wartość a potem zapisujesz z tym, że jak wyjdzie np 10 to A itd... Po zapisaniu w odpowiedniej kolejności masz gotową liczbę ![]() Musisz sam pomyśleć :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc może i ja spróbuję pomóc ![]() Ciężko będzie Ci zrobić bezpośrednio kalkulator z DEC -> HEX Musisz zrobić to pośrednio tzn DEC->BIN->HEX tak będzie o wiele łatwiej w 1 konwersji wykorzystujesz resztę z dzielenia liczby przez 2 aż do momentu kiedy w ostatnich wierszach pojawi się 0, 1 w 2 konwersji dzielisz liczbę binarną co cztery bity i obliczasz ich wartość a potem zapisujesz z tym, że jak wyjdzie np 10 to A itd... Po zapisaniu w odpowiedniej kolejności masz gotową liczbę ![]() Musisz sam pomyśleć :] To wymyśliłeś ;-) Wystarczy zwykłe dzielenie i modulo (reszta z dzielenia), zupełnie tak jak opisałeś to w punkcie pierwszym. Do autora: szukałeś w ogóle coś na ten temat w internecie? Jest mnóstwo materiałów na ten temat. Nawet w manualu PHP funkcji dechex napewno znajdziesz gotowce. Ten post edytował redeemer 25.06.2014, 20:28:45 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:46 |