![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam koledzy
Potrzebuję pomocy przy stworzeniu zapytania do bazy bo już mi ręce opadają Mianowice mam skrypt z ogłoszeniami wszystko działa okey ale chcę jeszcze dodać takie coś - mianowicie ilość ogłoszeń w danej kategorii i podkategorii kategoria 1 [ 6 ogłoszeń ] -podkategoria 1 [ 2 ogłoszenia ] -podkategoria 2 [ 12 ogłoszenia ] kategoria 2 [ 16 ogłoszeń ] kategoria 3 [ 1 ogłoszeń ] kategoria 4 [ 4 ogłoszeń ] itd. takie zapytanie zlicza mi wszystkie ogłoszenia dodane do bazy
Proszę o rady i pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś chyba robię nie tak - wklejam to jak doradził KR2615
wywołuję tym
ale lipa - próbowałem zmieniać GROUP BY id_kategorii na GROUP BY kat_id ale nadal wyskakuję błąd w zapytaniu! [ Array ] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś chyba robię nie tak - wklejam to jak doradził KR2615
wywołuję tym
ale lipa - próbowałem zmieniać GROUP BY id_kategorii na GROUP BY kat_id ale nadal wyskakuję błąd w zapytaniu! [ Array ] Oczywiście że zwróci błąd...
Zakładam że sql_select() jest jakąś funkcją obiektu obsługującego Twoją bazę danych. Wywołując to w ten sposób
wstawiasz w klucz tablicy inną tablicę. Wykonaj: I zobacz wynik. Pozdrawiam -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
kpt_lucek dzięki za wskazówkę ale jednak nie zadziałało zwróciło błąd
Array ( [0] => Array ( [0] => ) ) kategoria [ 1 ] i tak jest przy każdej z 19 kategorii wywołałem tym
zapytanie mam takie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) To nie zaden blad, a informacja o zwroconym rekordzie
2) ogl_aktywne LIKE '1' Ke? chyba powinno byc: ogl_aktywne =1 3) I jesli to nie zadzialalo, to pokaz caly kod jaki ty tam teraz masz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
jednak zmiana nic nie zmieniła nadal to samo, poniżej cały kod z pliku
dzięki za chęć pomocy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No niestety tak to bywa, jak sie bezmyslnie wkleja kod, podany przez innego uzytkownika. Mowa tu o zapytaniu
$ilosc_kat=sql_select("SELECT COUNT(*) FROM _o_ogloszenia WHERE ogl_aktywne=1 GROUP BY kat_id"); ktore ma sie nijak do calosci... No nic, późna juz pora, czas się klaść spać. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no to rozumiem że jest to błąd zapytania do bazy, no to niestety muszę jeszcze trochę i to dużo poczytać aby wyłapać bład bo niestety z sql jestm noga
dzięki za odpowiedzi nospor lub ktokolwiek - bardzo proszę o pomoc w tym temacie bo męczy mnie to już od dawna a wydaje mi się że wiecie jak napisać do tego zapytanie a zajmie to wam pewnie 10 sek. Pozdrawiam Ten post edytował 1witek2 14.07.2014, 20:29:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:06 |