![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę plik php, który wyciąga dane o produktach ze sklepu prestashop 1.6 i eksportuje je do pliku XML.
Prestashop udostępnia wiele klas, dzięki którym możliwe jest pozyskiwanie różnych informacji, jednak kategorię produktu podaje on w formacie ID (cyfra). Chciałbym w eksportowanym pliku mieć kategorię podaną po ludzku. Jak utworzyć funkcję, która będzie zamieniała ID na konkretną wartość tekstową? Domyślam się, że potrzebne będzie utworzenie tabeli służącej do mapowania, czyli: ID 1 = Kategoria 1 ID 2 = Kategoria 2 ... Niestety nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Ten wątek chyba powinienem był zamieścić w "Przedszkolu", proszę o ew. przeniesienie. Ten post edytował Tobi_ 18.06.2014, 11:39:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę wstyd mi się udzielać bo nie znam się na PS, ale kategorie na pewno są w bazie zapisane i pewnie mają swoje jakieś nazwy [skoro ich oczekujesz] to myślę, że zapytanie, które pobierze WSZYSTKIE kategorie JEDEN RAZ, następnie zapiszesz to do tablicy, gdzie klucz odpowiada id i wartością jest nazwa i potem tylko odwołasz się do elementu tablicy?
oczywiście ładnie to opakuj przy użycia metod silnika (jak wykonywanie zapytań itd.) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wymagam nawet wyciągania tych danych z bazy, widziałem w innych skryptach mapujących, że odpowiednie ID były "opisywane" w oddzielnym pliku tekstowym.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:24 |