![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to by jednoznacznie uzyskać null dla niewypełnionego pola w formularzu, zero dla wpisanego zera, wartość dla wartości coś pokręciłem i działa to dziwnie z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat coś pokręciłem i działa to dziwnie A czym ta dziwnosc się objawia?ps: return 'NULL'; Jesli potem wkladasz to bezposrednio do zapytania, to 'NULL' jest jak najbardziej ok. Jesli jednak obrabiasz to w php, to ma byc NULL a nie 'NULL'. No i zakladam, że nie bierzesz liczb w zapytaniu w apostrofy bo wtedy faktycznie bedzie to dziwnie dzialac.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziwne działanie się objawie tym ze potrafi zwrócić zero przy niewypełnionym polu albo null przy wpisanym zero
![]() to są filtry między formularzem a zapytaniem do bazy, jest jeszcze typu text i bool dla checkboxa ale te działają poprawnie generalnie chodzi o to by przy edycji danych formularz był wypełniony dokładnie tak jak w czasie ostatniego zapisu więc tam gdzie było wpisane zero ma być zero a gdzie niewypełnione to niewypełnione, wartość to wartość gdzieś zapewne jest banalny błąd ale ja go nie widzę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to pokaz dla jakich liczb zwraca ci bledne dane, oraz pokaz caly kod, jak tego uzywasz, skad bierzesz dane źrodlowe, co robisz z danymi ktore zwracają te funkcje.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Powtorze jeszcze raz, bo widze umiejetnosc czytania ze zrozumieniem jest ci obca
![]() No to pokaz dla jakich liczb zwraca ci bledne dane, oraz pokaz caly kod, jak tego uzywasz, skad bierzesz dane źrodlowe, co robisz z danymi ktore zwracają te funkcje. Nie interesuje mnie co starasz sie przebudowac. Napisalem, co mnie interesuje i interesują mnie aktualne dane, a nie jakas klasa z innego tematu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ale tu nie ma nic więcej, formularze maja po kilkadziesiąt i więcej pól wiec wklejenie kodu to taki sobie pomysł, generalnie ta klasa co podałem buduje zapytanie
ale przykład: pole tekstowe w formularzu wpisane ma zero (nie to inne znaki bo js dopuszcza tylko wartość int lub puste pole inaczej nie można wysłać formularza) -> po filtrowaniu do bazy trafia null ( ![]() ![]()
|
|
|
![]()
|
|
var_dump($_POST['nazwa_pola']);
Czy to, na pewno zwraca ci 0 z liczbą znakow 1? Pokaz wynik przykładowego var_dump A najlepiej zrob tak:
To bedziesz wiedzial dokladnie co masz przed a co masz po i bedziesz wiedzial gdzie lezy blad. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak zrobię, dzięki za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:42 |