![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 4.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Napisałem sobie prosty skrypt który szuka danego słowa na stronie:
W jaki sposób mogę po znalezieniu tego słowa pobrać linijkę przed tym slowem, linijke z tym słowem i lonijke po tym słowie? Nie mam zbytnio pojęcia jak się do tego zabrać - myślałem o pobraniu całej strony, ponumerowaniu linijek i wtey znalezienie numeru linii i na tej podstawie pobranie przed i po - dobrze myśle? Dzięki za porady/wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijkę czego? Kodu? Tekstu? Sprecyzuj, a najlepiej podaj fragment tekstu/kodu z zaznaczeniem co chcesz dokładnie z niego wyciągnąć oprócz nazwy miejscowości.
Zapewne nieco bardziej rozbudowane wyrażenie regularne sobie z tym poradzi. Zauważ też, że obecne poszukiwanie ciągu "Naruszewo" jest nieefektywne. Jeśli przeszukujemy tekst pod kątem jakiegoś ciągu (czy występuje, czy nie), wystarczy użyć strpos. Wiadomo, przy przeszukaniu raz na minutę nie robi to żadnej różnicy, ale skoro istnieją funkcje do tego stworzone, to warto z nich korzystać. Ten post edytował kreatiff 14.06.2014, 11:04:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 4.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijki tekstu
W przypadku "Naruszewo" chciałbym by pobrało: Kod Gmina Naruszewo Drochowo ze stacji trafo S7-187 W dniu 17.06.2014r. w godz. 08:00 - 17:00 Czyli 1 linijke przed ( akurat tutaj pusta) i 2 linijki po linii z tym słowem. O strpos poczytam, dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam bibliotekę phpQuery(https://code.google.com/p/phpquery/)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Marek, tam nie ma żadnej pustej linii nad nazwą miejscowości. Cała treść to paragrafy, z nadanymi stylami.
Nas interesuje jedynie kod (to jego pakujesz do zmiennej), a nie tylko widoczna treść strony. Masz tak na szybko z pominięciem bibliotek zewnętrznych:
Ten post edytował kreatiff 14.06.2014, 19:44:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 22:49 |