Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]PHP - funkcje, pętle itp., Przydzielanie miejsc w grupie.
jeremieblanc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

czy ktoś mógłby nakierować mnie jak z grupy 4 zmiennych uporządkować je według takich kryteriów tj:

Mamy 4 zespoły, w zależności od ilości punktów przy tej samej liczbie, musimy sprawdzić jaka jest różnica bramek, jeżeli taka sama, jaka jest ilość strzelonych goli, a jeśli i to jest równe to jak zakończył się bezpośredni mecz - jeśli to zawiedzie to trzeba wylosować drużynę, która zajmie wyższe miejsce.

Z góry dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Nakierowując:
array,
foreach,
if,
while, ewentualnie for
+Quote Post
jeremieblanc

-----

Spoko to akurat wiew. Jednak nie działa to do końca poprawnie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chodziło mi bardziej czy trzeba tworzyć tablice wielowymiarowe, czy jakieś funkcje zagnieżdżone w sobie. Może jakieś przykłady etc.

Ten post edytował jeremieblanc 12.06.2014, 18:53:17
+Quote Post
tzm

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Wielowymiarowe, bo i tak wszystko będziesz miał w bazie danych więc pobierać będziesz po swojemu i tworzyć za każdym razem tablicę.
Także odpada problem standaryzacji danych - bo ich nie odbierasz od użytkownika, tylko masz już odebrane tak?
Pokaż co robiłeś, co nie wychodziło.
+Quote Post
jeremieblanc

-----

No właśnie nie do końca mam te bazy danych (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) nie wiem jak to zrobić i jak to ugryźć pod tym kontem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Wyniki dostaje od użytkownika, który wpisuje je w formularzu w formie tabeli. Następnie przypisywane są odpowiednim ekipą, następnie przeliczane punkty za pomocą if,elseif,else dla każdego meczu.

I później zaczynają się schody :
Kod
if(($first == $brazylia) &&(($brazylia>$chorwacja && $brazylia>$meksyk && $brazylia>$kamerun) ||
    ($brazylia_d>$chorwacja_d && $brazylia_d>$meksyk_d && $brazylia_d>$kamerun_d)||
    ($brazylia_s>$chorwacja_s && $brazylia_s>$meksyk_s && $brazylia_s>$kamerun_s)))
    {
        $first = "Brazylia";
    }
    if(($first == $chorwacja) &&(($chorwacja>$brazylia && $chorwacja>$meksyk && $chorwacja>$kamerun)||
    ($chorwacja_d>$brazylia_d && $chorwacja_d>$meksyk_d && $chorwacja_d>$kamerun_d)||
      ($chorwacja_s>$brazylia_s && $chorwacja_s>$meksyk_s && $chorwacja_s>$kamerun_s)))
    {
        $first = "Chorwacja";
    }
    if(($first == $meksyk)&&(($meksyk>$brazylia && $meksyk>$chorwacja && $meksyk>$kamerun)||
    ($meksyk_d>$brazylia_d && $meksyk_d>$chorwacja_d && $meksyk_d>$kamerun_d)||
      ($meksyk_s>$brazylia_s && $meksyk_s>$chorwacja_s && $meksyk_s>$kamerun_s)))
    {
        $first = "Meksyk";
    }
    if(($first == $kamerun)&&(($kamerun>$brazylia && $kamerun>$chorwacja && $kamerun>$meksyk)||
    ($kamerun_d>$brazylia_d && $kamerun_d>$chorwacja_d && $kamerun_d>$meksyk_d)||
      ($kamerun_s>$brazylia_s && $kamerun_s>$chorwacja_s && $kamerun_s>$meksyk_s)))
    {
        $first = "Kamerun";
    }
$array_check_first =  array($brazylia_s,$chorwacja_s,$meksyk_s,$kamerun_s);
$array_first_random = array ();
if (is_numeric($first))
{
    $max_array = max($array_check_first);

if($brazylia_s==$max_array )
    {
        array_push($array_first_random, "Brazylia");
    }

if($chorwacja_s==$max_array)
    {

array_push($array_first_random, "Chorwacja");
    }
    if($meksyk_s==$max_array)
    {
        array_push($array_first_random, "Meksyk");
    }

if($kamerun_s==$max_array)
    {
        array_push($array_first_random, "Kamerun");
    }

var_dump($array_first_random);
    $first=array_rand($array_first_random);
    echo $array_first_random[$first].

$key = array_search('Kamerun', $array_first_random);
    unset($array_first_random[$key]);
    " Zgodnie z regulaminem FIFA w wypadku gdy liczba punktów jest identyczna, różnica
    bramek jest identyczna, ilość strzelonych bramek jest identyczna oraz mecz bezpośredni zakończył się remisem o kolejności decyduje losowanie";

}
else
{
echo $first;
}

Ten kod to jakieś wypociny pozapisywane w notatniku. Wiem wiem wysokie loty. Niemniej próbowałem to jakoś ogarnąć. Nie wyszło porwałem się na wysokie progi jak dla mnie chyba.

Problem jest taki, że w niektórych wypadkach zawodzi i kod jest "gówniany". Na siłę chciałem to sam napisać. Dodatkowo próbowałem wykorzystać pustą tabelę i array_pushem przechodzić przez różne problemy. Dałoby się to rozwiązać gdyby nie Undefinded offset - czyli jednym słowem problemy z kluczem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić, żeby funkcja wyglądała składnie i po Bożemu.
Dodam jeszcze, że w przypadku gdy ktoś miałby czas i chęci mi to pokazać i wytłumaczyć jak to zrobić poprawnie to jestem otwarty na dogadanie się co do kwoty za poświęcony mi czas.

Ten post edytował jeremieblanc 12.06.2014, 19:22:55
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.12.2025 - 11:32