![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczałem bawić się parserem PHP Simple HTML DOM Parser, po prostu chciałem się nauczyć jego obsługi i logiki. Niestety o ile z większością rzeczy problemu nie mam tak utknąłem jesli chodzi o parsowanie strony, która ma paginację.
Jako przykład można wziąć panorame firm, albo Allegro, gdzie wyniki są podzielone na podstrony. Na przykład coś takiego: To akurat wziąłem z Allegro. W jaki sposób uzyskać wyniki z każdej podstrony? Na przykład tytuł. Czyli w tym wypadku 13 podstron? Prosze o jakąś podpowiedź, mały przykład, nie wiem jak to ugryźć i utknąłem, a zaczyna mnie to frustrować. Potrafię pobrać wyniki z głównej, potrafię pobrać wyniki z określonego linka, ale nie potrafię przelecieć wyników poprzez paginację. Będę wdzięczny za nakierowanie.
Ten post edytował hejkumkejkum 10.06.2014, 22:43:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy href traktujesz jako nowe źródło dla parsera, czyli w pętli inicjujesz nowe instancje parsera podając mu href:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko tutaj mam trochę bardziej złożony problem gdyż lista nie zawiera kompletu linków do podstron, brakuje strony 1 (p=1), mamy linki od p=2 do p=6, brakuje linków od p=7 do p=12, i jest link p=13.
Tak więc tutaj jest problem by dobrać się do każdej podstrony z paginacji. Wydaje mi się, że może trzeba zastosować pętlę for ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo skubiesz coś dla konkretnej witryny albo robisz pająka jedno z dwóch ;p
Jak robisz pająka to on i tak tam dojdzie nie bój się, a jak robisz dla konkretnej strony to co soi na przeszkodzie znajać pax_max zrobić for to down ? |
|
|
![]()
|
|
Nie, to serio w ramach edukacji. Miałem jakiś stary parser z przed chyba roku i chciałem zrobić po swojemu by nauczyć się robić taki parser.
Dlatego wziałem sobie dwie najpopularniejsze witryny jako przykład, bo mają one taką formę podstron (paginacja) z którymi nie mogłem sobie dac rady. Pewnie po części wynika to z wpływu gorąca na koncentrację ![]() Reszta określeń jest mi obca ![]() Ten post edytował hejkumkejkum 11.06.2014, 14:51:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli znasz maksymalną ilość podstron, to jesteś w stanie odwiedzić każdą z nich używają pętli for. Dla każdej podstrony w adresie url przekazywany jest numer.
Więc iterujesz od 1 do max_ilość_podstron dla konkretnego adresu URL który zawiera parametr z numerem strony. Żeby nie było napisałem dokładnie to samo co YourFrog więc jemu należy się podziękowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 05:02 |