![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Tarvald- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Probuje napisać własny mvc z tutorialu JReam na youtube. Opisz co juz mam Bootstrap ktory tworzy controller o nazwie www.xxx.com/nazwacontroller, ktory includuje plik php view. W tutorialu gosc tworzy funkcje loadModel($name) ktora na podstawie url tworzy model. No wlasnie. Dzieki tej metodzie nie mam pojecia w jakis sposob z view dostac sei do modelu. Mam funkcje pobierzKateogrie i nie wiem jak jej uzyc. $this->model wyrzuca że nie można znalsc View::model. No bo go nie ma! On powinien byc w controllerze. Ciezko mi to wyjasnic, chyba dlatego ze cos bardzo waznego przeoczylem. ps. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko mi powiedzieć bo nie kojarzę tego poradnika, ale najprościej chyba będzie jak zaczniesz oglądać od nowa tą część na której się zaciąłeś i sprawdzaj czy nic nie przeoczyłeś. A może on dopiero później pokazuje jak utworzyć odpowiednie powiązanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Model nie ma dostępu do Widoku i odwrotnie.
To Kontroler dba o to aby razem spiąć to co jest w Modelu i w Kontrolerze a potem wygenerować odpowiedni Widok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP
Zapomniałeś dodać że w implementacjach PHP nie ma dostępu. W prawdziwym modelu MVC i pochodnych widok jaknajbardziej może mieć dostęp do modelu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @Topic Odpowiedź na twoje pytania padła na górze więc dodam tylko że może lepiej nie marnować czasu na to gdy jeszcze nie rozumiesz całości i zapoznać się z jakimś prostym frameworkiem i z niego zabrać to ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z zenda bardzo łatwo ukraść ich MVC (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Choć podejrzewam że z Symfony również nie będzie problemu ale tego już nie wiem. Ten post edytował YourFrog 11.06.2014, 08:09:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:26 |