Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Obiektowosc z view do modelu
-Tarvald-

Goście

Witam,
Probuje napisać własny mvc z tutorialu JReam na youtube. Opisz co juz mam

Bootstrap ktory tworzy controller o nazwie www.xxx.com/nazwacontroller, ktory includuje plik php view.
W tutorialu gosc tworzy funkcje loadModel($name) ktora na podstawie url tworzy model.
No wlasnie. Dzieki tej metodzie nie mam pojecia w jakis sposob z view dostac sei do modelu. Mam funkcje pobierzKateogrie i nie wiem jak jej uzyc.
$this->model wyrzuca że nie można znalsc View::model. No bo go nie ma! On powinien byc w controllerze. Ciezko mi to wyjasnic, chyba dlatego ze cos bardzo waznego przeoczylem.

ps.
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrex41

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ciężko mi powiedzieć bo nie kojarzę tego poradnika, ale najprościej chyba będzie jak zaczniesz oglądać od nowa tą część na której się zaciąłeś i sprawdzaj czy nic nie przeoczyłeś. A może on dopiero później pokazuje jak utworzyć odpowiednie powiązanie?
+Quote Post
Pyton_000

-----

Model nie ma dostępu do Widoku i odwrotnie.
To Kontroler dba o to aby razem spiąć to co jest w Modelu i w Kontrolerze a potem wygenerować odpowiedni Widok
+Quote Post
YourFrog

-----

@UP
Zapomniałeś dodać że w implementacjach PHP nie ma dostępu. W prawdziwym modelu MVC i pochodnych widok jaknajbardziej może mieć dostęp do modelu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

@Topic
Odpowiedź na twoje pytania padła na górze więc dodam tylko że może lepiej nie marnować czasu na to gdy jeszcze nie rozumiesz całości i zapoznać się z jakimś prostym frameworkiem i z niego zabrać to ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Z zenda bardzo łatwo ukraść ich MVC (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Choć podejrzewam że z Symfony również nie będzie problemu ale tego już nie wiem.

Ten post edytował YourFrog 11.06.2014, 08:09:09
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:26