![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem tego rodzaju. Wysylam 3 zmienne z formularza, metoda POST do skryptu PHP. Skrypt PHP ma przefiltrowac te zmienne. I tak, ma przepuscic je tylko jesli sa to cyfry/liczby, ale nie 0(zero) i nie ulamki, np 1.25, w kazdej innej sytuacji ma zatrzymac, nawet jesli uzytkownik w formularzu nie wpisze nic, czy spacje lub inny znak tego typu. Probowalem roznych funkcji i serio nic mi nie wychodzi. Podpowiedzcie prosze jak to zrobic. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jak próbowałeś i napisz co było nie tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No np tak:
no i tutaj jest zle jesli w formularzu np jedno z pol zostawie puste. probowalem innych funkcji, ale w sumie caly czas chodzi o to samo, czyli ze zle dziala jesli np jedno z pol zostawie puste. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Po pierwsze to źle podchodzisz do sprawy. Teraz masz 3 zmienne, a co jeśli nagle będziesz miał ich 20? Inna sprawa to fakt, że Ty nie sprawdzasz czy liczba jest zerem lub znakiem pustym. Poza tym skąd wiesz czy przy zmiennych podczas wyciągania z tablicy $_POST by zapisać jako $zmienna nie robisz jakiegoś byka? Ogólnie filter_var to dobre podejście, ale nie wiemy co wokół się dzieje. Może to tam jest problem. No i pamiętaj, że funkcja ta ma różne działanie, zależne od wersji.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dziekuje bardzo za podpowiedz o (int), jak zwykle rozwiazanie okazalo sie banalne, zrobilem tak i dziala.
Mam jednak pytanie co zrobic jesli tych zmiennych mam 20 czy 50? Czy, ze tak to nazwe, w nowoczesnym programowaniu takie rozwiazanie jest ok? Jesli nie, to jak nalezy to rozwiazac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast tworzyć x zmiennych typu $zmienna1 $zmienna2 $zmienna3... lepiej wrzucać dane do tablicy
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiscie ze lepiej pracowac na tablicy. Dlaczego we wszystkich ksiazkach i kursach, autorzy proponuja wrzucanie $_POST'ow czy $_GET'ow to tak zwanych krotkich nazw zmiennych? Z tego powodu nawet nie przyszlo mi do glowy ze lepiej zostawic to w tablicy $_POST i pracowac na niej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:15 |