![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 27.04.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Spotkałem się z następującym problemem i nie wiem jak go rozwiązać: Mam element SPAN (lub np DIV z atrybutem inline) i chciałbym nadac mu dość konkretne rozmiary (tzn. w moim przypadku wysokość 67px i odstęp - padding - od góry 32 px). Pod IE wszystko działa zgodnie z założeniem natomiast Operka całkowicie olewa moje rozmiary jeśli nie wpiszę jej szerokości elementu. Szerokości elementu nie moge podać bo będą tam różnej długości teksty, a po przekroczeniu podanej szerokości tekst wylewa się poza pudełko. Jak zrobić aby po przekroczeniu podanych rozmiarów pudełko rozciągało się lub żeby można było uzyskać oczekiwamy rozmiar pudełka bez podawania szerokości? -- Pozdrawiam, Dawid Szałęga P.S. Tylko nie piszcie że się nie da bo zostanie mi tylko się zastrzelić. -------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod min-height: xxx px;
-------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 27.04.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jeśli nie podam
Kod width: xx px; to dalej nic z tego, a jak podam to i tak po przekroczeniu tej wartości tekst mi wypłynie na zewnątrz pudełka. Nie ma jakiegoś sposobu na rościąganie podułka wraz z tekstem. -- Dawid Szałęga Ten post edytował DavidPL 23.11.2004, 17:56:30 -------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż tu ten twój HTML bo nie wiadomo o co chodzi
![]() -------------------- pozdrawiam, Adam Kubiczek
kubiczek.eu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeciez elementowi inline'owemu nie mozna przydzielic rozmiarow poprzez 'width' i 'height'..
zamieszales w tym swoim poscie, bo rozumiem, ze chodzi ci o cos takiego:
ps. tylko nie pisz mi prosze 'przeciez pod IE dziala' bo zamorduje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chcę w górnej cześci strony zrobić menu.
HTML wygląda tak: a CSS wygląda tak: Kod .naglowek { height: 67px; background-color: #00736E; background-image: url('naglowek-tlo.gif'); } .naglowek .menu { display: inline; height: 67px; padding-top: 42px; white-space: nowrap; background-image: url('naglowek-menu-tlo.gif'); } Chciałbym aby elementy menu miały ładne tło - nie znam ich szerokości ani ilości (generowane dynamicznie). W IE dosteję oczekiwany efekt, w pozostałych przeglądarkach nie (wiem że to raczej interpretacja IE jest niepoprawna ale doje to co chcę). Nie wiem jak to zrobić żeby działało wszędzie, a za wszelką cenę chcę uniknąć stosowania tabeli bo to by się mijało z celem. -- Dawid Szałęga -------------------- Pozdrawiam,
Dawid |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien
Kod .naglowek .menu {
height: 67px; float: left; padding-top: 42px; white-space: nowrap; background-image: url('naglowek-menu-tlo.gif'); } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze zastosuj "float"?
Kod .naglowek {
width: 770px; background: #00736E url('naglowek-tlo.gif'); } .menu { float:right; height: 67px; padding-top: 42px; white-space: nowrap; background-image: url('naglowek-menu-tlo.gif'); } -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:08 |