![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Piszę coś w stylu lotto dla mojej strony ( konkurs). Wszystko mi pięknie działało dopóki nie zacząłem pisać losowania liczb. Znalazłem na necie rand() ale ona sie dziwnie zachowuje. Oto plik class:
i teraz plik index:
Jedyne co mi się wyświetla to to ostatnie rand które dałem już w echo oraz napis test. Nie wiem czemu tak się dzieje, pomożecie? #EDIT hmmm przemyślałem to i widzę że powinienem chyba użyć return w pliku class, tylko że po dopisaniu return $liczba1; dalej to nie działa Ten post edytował SarnaMC 28.05.2014, 11:59:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nowe:
albo w swoim w funkcji musisz zwrócic:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli lotto ma być bez powtórzeń, to musisz to inaczej zbudować, bo w obu powyższych przypadkach mogą wystąpić powtórzenia.
Ja to zawsze robię tak:
ale to na własny użytek, nie produkcyjny. Jak zbiór, z którego losujemy jest ogromny*, to lepiej losować i sprawdzać, czy dana wartość już padła i jeśli tak, to ponowić losowanie. * wszystko sprowadza się do optymalizacji Ten post edytował kreatiff 28.05.2014, 12:52:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:16 |