![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam 3 tabele oraz 1 tabele wiążącą
+KLIENT - idklient -nazwa -adres +TOWAR -idtowar -nazwa -ilosc +PRACOWNIK - idpracownik -imienazwisko tabela wiążącą +SPRZEDAZ -id -idk -idt -idp Zrobiłem żeby dodawało do tabeli SPRZEDAŻ id pracownika ktory sprzedal, id towaru ktory zostal sprzedany oraz id klienta który to wszystko kupił po wpisaniu
wyświetla mi prawidłowo, lecz same ID, jak zrobić żeby zamiast ID wyswietlało mi przyporządkowane tym wartościa nazwy wyświetla tak 1 | 3 | 6 | 7 a chce aby bylo np tak 1 | tomek | jogurt | tesco walcze z tym juz 7 godzinę i nie mam zielonego pojęcia jak a chcę aby do tabel dodawało po ID w tabeli wiażacej ale wyświetlało po nazwach Ten post edytował dezerterkts 27.05.2014, 02:34:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musisz w zapytaniu dołożyć kolejne tabele, z ktorych informacje chcesz pobrać. Robić to możesz przy pomocy LEFT JOIN - patrz manual mysql
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dokonca to rozumie, jak zmusic zeby zamiast id danej kategori wyswietlalo nazwe tej kategorii, czy musze ustawiac klucze glowne ? Co prawda w ksiazce znalazlem rozwiazanie problemu ale troche nie dokonca jasne jest to dla mnie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dokonca to rozumie, jak zmusic zeby zamiast id danej kategori wyswietlalo nazwe tej kategorii, czy musze ustawiac klucze glowne ? Co prawda w ksiazce znalazlem rozwiazanie problemu ale troche nie dokonca jasne jest to dla mnie Nie ma co rozumieć, wszystko jest na przykładach opisane w manualu (nawet jeśli nie rozumiesz dobrze angielskiego). Tak jak pisał nospor: LEFT JOIN - http://www.w3schools.com/sql/sql_join_left.asp -------------------- |
|
|
![]()
|
|
świetny przykład (demo) - juz rozumie
![]() Dzieki nospor & Rysh |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 23:02 |