![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien dziwny problem. Stworzyłem stronę na zasadzie modułów tj.:
w głównym katalogu strony mam plik "index.php" z którego odnośniki prowadzą do folderów podstron za pomocą: Dzięki temu w okienku adresu strony w przeglądarce nie widać rozszerzeń .php, tylko nazwy katalogów. Index.php oraz każda podstrona.php składa się się ze złożonych modułów (np. header, footer, menu itd. ) wywoływanych komendą:
Dzięki temu, kiedy będę musiał coś zmienić, edytuję tylko dany moduł a nie kod w każdej z podstron. Problem pojawia się na kodowaniu polskich znaków. Próbowałem już chyba wszyskiego: pliki zapisane w formacie utf-8 bez BOM, kodowania w meta na utf-8 lub windows-1250, ale nic nie skutkuje. Kiedy ustawiam kodowanie w meta na utf-8 moduły wczytywane komendą: "include" zamiast polskich znaków zawierają pytajniki a kod pisany bezpośrednio w podstronie wyświetla się poprawnie. Kiedy ustawię kodowanie na windows-1250 jest na odwrót. Moduły wczytywane za pomocą "include" wczytują się z polskimi znakami a treść podstrony już nie. Czy jest na to jakiś sposób, czy powinienem treść podstron wczytywać też jako oddzielny moduł? Dla przykładu strona "kontakt.php" wyświetla polskie znaki w ten sposób. moduł header.php:
podstrona kontakt.php:
Ten post edytował shemko 24.05.2014, 10:47:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 10:51 |