![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam do was drodzy forumowicze kolejne pytanie a mianowicie... Czy jak sobie "skompiluję" mojego css do min.css czyli bez zadnych przerw i wszystko w jednym wierszu to czy da się to zdekompilować oczywiście poza sposobem ręcznym ? Chodzi mi oto, żeby utrudnić podkradanie np mojego css ze źródła (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I takie pytanie związane z PHP z tym. Jak można napisać skrypt, który robi kompilację do min.css, a może da się jakiś na dekompilację np rozdzielanie i enter po klamrze etc. Są to pewnie wyrażenia regularne a w tym jestem słaby ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne i jedziesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
A jak Ci się nie chce, to masz: http://cssbeautify.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet niektóre edytory posiadają opcje formatowania kodu, więc nic to nie da.
Niezależnie jak się postarasz nie jesteś w stanie ochronić CSS przed podkradaniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mógłbyś podać zarys słowny takiego wyrażenia regularnego ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 77 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Miechów / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nie chodzi tylko o wielkość wynikowego pliku ale także o zmniejszenie ilości żądań, połączenie np: 5 plików CSS w jeden pozwala na zaoszczędzenie 4 żądań, przez co strona ładuje się szybciej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 8 Dołączył: 7.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież przeglądarki mają opcję "zbadaj element" dzisiaj - więc ludzie i tak jak się uprą, wyciągną kod. Da ci to tyle, że tobie będzie trudniej go potem edytować. Chyba że zostawisz sobie wersję nieskompilowaną dla siebie.
Gdzieś widziałam fajne rozwiązanie, w którym styl css zawierał wzmiankę o autorze i import właściwego pliku stylu. Niejeden nowicjusz kończy podglądanie źródła na tym etapie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 06:15 |