Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] -> "Kompilacja i dekompilacja do min.css"
Xart

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam do was drodzy forumowicze kolejne pytanie a mianowicie... Czy jak sobie "skompiluję" mojego css do min.css czyli bez zadnych przerw i wszystko w jednym wierszu to czy da się to zdekompilować oczywiście poza sposobem ręcznym ? Chodzi mi oto, żeby utrudnić podkradanie np mojego css ze źródła (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

I takie pytanie związane z PHP z tym. Jak można napisać skrypt, który robi kompilację do min.css, a może da się jakiś na dekompilację np rozdzielanie i enter po klamrze etc.
Są to pewnie wyrażenia regularne a w tym jestem słaby ;p
Go to the top of the page
+Quote Post
in5ane

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Wyrażenia regularne i jedziesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

A jak Ci się nie chce, to masz: http://cssbeautify.com
+Quote Post
kartin

-----

Nawet niektóre edytory posiadają opcje formatowania kodu, więc nic to nie da.
Niezależnie jak się postarasz nie jesteś w stanie ochronić CSS przed podkradaniem.
+Quote Post
Xart

-----

Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Mógłbyś podać zarys słowny takiego wyrażenia regularnego ?
+Quote Post
freemp3

-----

Cytat
Widzę zabezpieczenie to żadne a szkoda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
toffiak

-----

Cytat(freemp3 @ 21.05.2014, 08:05:42 ) *
Tego typu zabiegi nie służą zabezpieczeniu pliku, ale zmniejszeniu jego wielkości, a co za tym idzie szybszemu przesłaniu do przeglądarki. W przypadku małych plików i stron z niewielkim ruchem różnica jest niezauważalna, ale w serwisach gdzie pliki css potrafią być spore i ruch jest na poziomie dziesiątek lub setek tysięcy widać różnicę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Nie chodzi tylko o wielkość wynikowego pliku ale także o zmniejszenie ilości żądań, połączenie np: 5 plików CSS w jeden pozwala na zaoszczędzenie 4 żądań, przez co strona ładuje się szybciej.

+Quote Post
Luna_s20

-----

Przecież przeglądarki mają opcję "zbadaj element" dzisiaj - więc ludzie i tak jak się uprą, wyciągną kod. Da ci to tyle, że tobie będzie trudniej go potem edytować. Chyba że zostawisz sobie wersję nieskompilowaną dla siebie.
Gdzieś widziałam fajne rozwiązanie, w którym styl css zawierał wzmiankę o autorze i import właściwego pliku stylu. Niejeden nowicjusz kończy podglądanie źródła na tym etapie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 06:15