![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Mam dwie tabele - patient -> mainid | surname | name | + inne, na razie nie istotne rekordy -date -> id | day | month | year | inne do tabeli date będzie się dodwać wiele rekordów day, month, year (każda wizyta pacjenta), ale oczywiście w tabeli patient mainid, surname i name dla jednego pacjenta dodaje się tylko raz. patient.mainid=date.id Potrzebowałabym to teraz wyświetlić w następujący sposób: Banan Kunegunda: DODAJ WIZYTĘ?USUŃ HISTORIA WIZYT: 1/1/2014 | 2/2/2014 | 3/3/2014 Banan Zenon ... albo coś w tym stylu, aby było czytelne. Moje zapytanie wygląda następująco:
niestety efekt tego kodu wyglada mniej więcej tak: Banan?Kunegunda: DODAJ WIZYTĘ?USUŃ HISTORIA WIZYT: 1/1/2014 | Banan Kunegunda: DODAJ WIZYTĘ USUŃ HISTORIA WIZYT: 2/2/2014 | Banan Kunegunda: DODAJ WIZYTĘ USUŃ HISTORIA WIZYT: 3/3/2014 Banan Zenon ... Próbowałam wykonać oddzielnie zapytanie do db patient i db dane, i dodatkowo zapytanie db dane umieścić podczas przetwarzania zapytania db patient. Poczytałąm też o JOIN, ale z tego co zrozumiałam to jest to samo co kropki w zapytaniu SELECT. O efektach użycia foreach, podczas przetwarzania zapytania nawet nie będe mówić, ponieważ są (i powinny być chyba) one identyczne jak fetch, a sprawdziłam go tylko z ciekawości. :-D Czy w ogóle da się to zrobić tak jakbym chciała, czy muszę myśleć o innej prezentacji danych? Będe bardzo wdzięczna, za wszystkie porady. Ten post edytował eFK 14.05.2014, 22:28:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Twoje pierwsze zapytanie jest w miare ok. Zanim jednak zaczniesz wyswietlac wyniki zapytania, musisz je wpierw obrobic (pogrupowac) a dopiero potem na spokojnie wyswietlac.
Tutaj to opisalem: http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:04 |