![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
chciałbym umieścić w swojej firmie ekran z reklamami. Planuję uruchomić przeglądarkę na "full screen" i uruchomić na niej (na localhoście) stronę z iframe (szerokim i wysokim na 100%) wyświetlającym dane z pliku php. Plik php będzie miał za zadanie: a) wyświetlać zdjęcia, tekst itp (pobrany z bazy danych) ![]() W panelu do zarządzania będę miał możliwość dodawania/edycji tych reklam (będę miał utrudniony dostęp do komputerka i odświeżania strony- dlatego chce zdalnie mieć możliwość dodawania i zmian czasu wyświetlania - bez przeładowania strony). Kombinuję to rozwiązać następująco: - w pliku php umieścić skrypt ajax który będzie miał pobrany z bazy danych autorefresh z ID kolejnej reklamy oraz czasem przeładowania. Po określonym czasie strona się przeładuje (da się w tym rozwiązaniu wybrać "efekt" przeładowania?) i na podstawie ID wyświetli kolejną reklamę... Co myślicie o takim rozwiązaniu? Będzie to stabilne i bezproblemowe w działaniu? Bardzo proszę o sugestie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To co chcesz zrobic to takie infotv. Robiłem to ostatnio.
Po pierwsze: po co ci w ogole iframe do tego? Normalna strona i juz. Po drugie: ja to robiłem tak: w bazie przechowuje info jakie mają byc pola i czas ich wyswietlania. Gdy ładuje strone, to pobieram wszystkie pola z czasami, w js generuje tablice a nastepnie poprostu lece po tej tablicy (w js) i co za dany czas wyswietlam nowe pole. Raz na jakis czas, np co dwie minuty, lece ajaxem do serwera i pobieram jeszcze raz wszystkie pola. Po pobraniu pol, porownuje je z polami ktore juz mam w tablicy js. Jesli coś sie rozni, to tablicy js przypisuje swiezo pobrane pola i odpalam wyswietlanie od poczatku. Jesli nic sie nie rozni, to nie robi nic i wyswietlanie leci dalej jak lecialo. Zamiast co jakis czas pobierac wszystkie pola, mozesz sprawdzac tylko czy cos sie zmienilo. Jak sie zmienilo to dopiero wtedy pobierac wszystkie pola -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dokładnie tak, takie infotv
![]() masz to może gdzieś online? czyli przeładowujesz ajaxem całą stronkę (lub jakiegoś diva)? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat czyli przeładowujesz ajaxem całą stronkę (lub jakiegoś diva)? No przeciez napisalem: normalnie ładuje strone i pola za pierwszym żądaniem. Potem przy pomocy zwyklego js ukrywam jeden div, a wyswietlam drugi div. I tak w kółko. Ajax sluzy mi tylko i wyłącznie do tego, by strona sama się zaktualizowala gdy w bazie pojawią się jakieś zmiany. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:06 |