|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak już pewnie widzicie, problem jest od linijki echo "<form method="POST">"; - napisałem to sam i już przed wiedziałem że będzie źle. Co chce osiągnąć - chce by 'newsy' były wyświetlane normalnie dla każdego odwiedzającego. U dołu powinno być pole do wpisania tekstu i przycisk - po wpisaniu hasła chce aby ukazałi mi się opcje: read more, edit, delete, add. Wpadłem na ten pomysł bo wydaje mi się najprostszy a nie potrafie jeszcze ogarnąć systemu rejestracji, logowania itp. Robie prosty system newsów - na razie wychodzi, jednak problem w tym że każdy będzie mógł go edytować wg. tego co powyżej. Jakieś rozwiązania praktyczne? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Masz błedy w liniach 13, 15, 17 - powinieneś dodać backslash przed ". 28 - <a href poza " " jest
Włącz raportowane błędów! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
i podobne są niepoprawne Wyświetlanie kodu HTML za pomocą echo jest niewłaściwe (należy oddzielać kod aplikacji od jej wyglądu). Jeśli upierasz się przy trzymaniu wszystkiego razem to zamiast: możesz dać:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Panowie, dziękuje za pomoc przy wyświetleniu kodu, rozumiem że trzeba poprawić wiele kwestii. Jednak nadal nie rozwiązuje to mojego problemu - jak zrobić, aby po wpisaniu np. 10 i kliknięciu przycisku wyświetliło mi opcje edit, delete, add new itp.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak teraz wygląda skrypt i jaki kod HTML otrzymujesz po jego uruchomieniu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam ponownie.
Nie chce zakładać nowego tematu, więc napisze tutaj - może ktoś mi pomoże. Na stronie głównej pod "newsami" mam takie cos: Następnie wyświetla mi się strona o takim kodzie:
I wszystko ładnie pięknie, jednak "news" nie edytuje się - wraca do swojej poprzedniej treści. Co może być nie tak w tym kodzie? Żadnych błędów nie zwraca. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%)
|
pewnie nie ma newsid
ps. tak Ciężko wyświetlić zapytanie i z palca do bazy wrzucić? |
|
|
|
|
|
|
|
Pewnie dla zmiennej $newsid powinieneś przypisać wartość pobraną z $_POST. W jakim celu do zmiennej $result pobierasz wynik wykonania zapytania, jak z niej nie korzystasz? Zrób coś w rodzaju:
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyle że delete dla newsid (tabela jest w mysql) czy przycisk dodaj (podobne jak edit ale dodaje nowy) działa poprawnie.
Link z index.php do edit i delete jest w tym samym miejscu, wygląda tak samo praktycznie jeżeli chodzi o kwestie NEWSID Coś jest źle w kodzie aplikacji z edit, tylko nie potrafie stwierdzić co. Zadanie: pobrać NEWSID i wyświetlić to, co jest w bazie w tabeli (tytuł, tekst1, tekst2) a następnie nadpisać to. |
|
|
|
|
|
|
|
Wyświetl sobie treść zapytania SQL (to pewnie wszystko wyjasni) i dodatkowo sprawdzaj czy zostało wykonane prawidłowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
hm.. chyba jeszcze troche nie wszystko ogarniam. Jak sprawdzić treść zapytania SQL?
|
|
|
|
|
|
|
|
Np. wyświetlić przez przy użyciu echo a w nim zapytanie skopiowane z mysql_query().
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie ogarniam hehe
wstawiłem coś takiego:
i wyświetla mi na stronie: Resource id #41 - a powinno pobrać np. id #5 (artykuł ma taki id) (samo pierwsze echo wyświetla Resource id #1) ps, może ktoś będzie wiedział (nie chce kolejnego tematu robić) mam coś takiego: i to jest na stronie news.php która jest zaincludowana w index.php (index.php?inc=news) przy pomocy tej funkcji:
Jak sprawić aby plik read_more wraz z pobranym ID $_get wyświetlił mi się w miejscu news.php przy pomocy include? Próbowałem już róznych warunków, siedze generalnie od wczoraj nad tym problemem. Nawet próbowałem coś z input name="xx" i warunek co zrobić gdy się go naciśnie. Albo wywala error.php albo pustą strone. Ten post edytował Forti 17.05.2014, 10:43:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyświetliło: SELECT * FROM news WHERE newsid='6'
Czyli w teorii prawidłowo, newsid pobiera prawidłowo (link: edit_news.php?newsid=6). Jednak po edycji dalej pozostaje wersja z przed. edit: naprawiłem ;] było: $result = mysql_query("UPDATE news SET title='$title', text1='$text1', text2='$text2' WHERE newsid='$newsid' ",$connect); a powinno być : $result = mysql_query("UPDATE news SET title='$title', text1='$text1', text2='$text2' WHERE newsid='$_GET[newsid]' ",$connect); W postach wyżej zapytałem się odnośnie funkcji include, aby było coś takiego: index.php?inc=read_more.php?newsid=$myrow[newsid] - tylko mam problem bo moja funkcja sama pobiera read_more, wstawia .php a ze wszystkim potem jest problem (obecnie pobiera wszystko i na końcu wstawia .php przez co jest error. Ten post edytował Forti 17.05.2014, 10:52:05 |
|
|
|
|
|
|
|
daj
poza tym, to jest bez sensu
Nie wygłuszaj błędów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wklej do swojego kodu najlepiej na sam początek i odśwież stronę, następnie to co tam sie wyswietli skopiuj i wklej na forum
|
|
|
|
|
|
|
|
array ()
na stronie index.php, pytanie tylko po co to miałem wstawić? Jezeli chodzi o edycje wpisu to rozwiązałem problem. Pytanie kolejne: na stronie index.php jest kod na include linków z menu (podany wyzej). domyślnie ładuje się inc/news.php, w nim jest link do pliku read_more.php?newsid=$myrow[newsid]. I chce aby ten link wraz z odpowiednią wartością newsid wyświetlił się w polu include na index.php. Do tego nie mogę dojść. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:57 |