![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z wyszukaniem danych które poda użytkownik. Zobrazowałem to na screenie: ![]() Próbowałem z
także z pierwsza i ostatnią cyfrą to też odpada oraz z pełnotekstowym wyszukiwaniem: ale podając 12.13 wyszukiwało mi także 10.11 wszystko z cyfrą jeden. Moje pytanie brzmi jak zrobić by wyszukiwało mi w bazie każdy wpis który zawiera cześć tego wyrażenia. (tak jak na obrazku) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racjonalniej i łatwiej byłoby stworzyć dwie kolumny int z godziną rozpoczęcia i zakończenia.
![]()
Ten post edytował Wazniak96 4.05.2014, 16:45:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To pokaz jak wyglada tabela z tymi dwoma polami i jak wygladają rekordy wowczas
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tabelka przykładowo tak:
![]() Zrobiłem coś takiego:
Działa ale jak mam 10 i 14 godzinę już w bazie to 8 i 12 przykładowo nie mogę zarejestrować (poprawnie) a 11 i 15 mogę zarejestrować (niepoprawnie). Odświeżam. Ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak
![]()
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj tak ![]()
Przecież kilka postów wyżej zrobiłem to samo i nie działa. Odświeżam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób coś takiego, nie wiem czy do końca dobrze napisałem bo tego nie testowałem, ale jeden warunek to za mało. Powyższe polecenie z dwoma warunkami powinno działać. Ten post edytował ziolo 9.05.2014, 22:27:36 |
|
|
![]()
|
|
Zrób coś takiego, nie wiem czy do końca dobrze napisałem bo tego nie testowałem, ale jeden warunek to za mało. Powyższe polecenie z dwoma warunkami powinno działać. Też nie działa ale już trochę lepiej, bo rejestruje mi przykładowo 11 - 14, 8 - 9 ale gdy rejestruje 10 - 15 też rejestruje a nie powinno. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też nie działa ale już trochę lepiej, bo rejestruje mi przykładowo 11 - 14, 8 - 9 ale gdy rejestruje 10 - 15 też rejestruje a nie powinno. Fakt trzeba jeszcze dodać jeden warunek or :
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie działa jak należy ! Mam jeszcze pytanie dotyczące sprawdzania też daty powiedzmy mam zmienną $data i mam pytanie:
Jak połączyć to by np. na 11.05 jeżeli jest zarejestrowana godzina 10 - 15 to by przykładowo 12.05 dało się także zarejestrować ten termin? Odnawiam. Ten post edytował karol13 18.05.2014, 00:31:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Odswiezasz ten post juz chyba przez tydzien..... przez ten czas to chocby z nudow powinienies znaleźć rozwiązanie....
Do warunku z datą dodajesz AND i w nawiasie caly warunek godzinami -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Odswiezasz ten post juz chyba przez tydzien..... przez ten czas to chocby z nudow powinienies znaleźć rozwiązanie.... Do warunku z datą dodajesz AND i w nawiasie caly warunek godzinami Zrobiłem już wcześniej tak jak napisałeś i nie działało. Dlatego odświeżam post. |
|
|
![]()
|
|
To napisz jak to napisales, bo byc moze zrobiles to źle.
I nie pisz "nie dziala", tylko pisz czym sie objawia to niedzialanie. Naucz się pisac normalnie na forum -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Warunek DATA+GODZINA:
Potem mam warunek:
Na jeden dzień mogę zarejestrować tylko jedną godzinę. Chcę bym mógł na każdy dzień zarejestrować każdą godzinę, ale ma to się nie powtarzać, czyli zarejestrowana godzina na dany dzień nie może się powtarzać. Od razu przepraszam za to jak opisuje błąd, próbuje przyłożyć się do tego by jak najłatwiej zrozumieć problem. Ten post edytował karol13 19.05.2014, 20:59:30 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jaką trzeba miec wyobraźnie, by po tekscie
Cytat Do warunku z datą dodajesz AND i w nawiasie caly warunek godzinami zrobic to co zrobiles Skoro zapytanie z godzinami wyglada tak SELECT * FROM database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado') a zapytanie z datą tak: SELECT * FROM $database WHERE DATA = '$data' To po moich slowach mialo powstac takie zapytanie: SELECT * FROM $database WHERE DATA = '$data' and ((godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado')) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Pewnie dziwną.
![]() Dzięki wielkie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:00 |