Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP/MySQL] Wyszukiwanie danych w bazie
karol13

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam problem z wyszukaniem danych które poda użytkownik.
Zobrazowałem to na screenie:

Próbowałem z
  1. LIKE %$wartość%

także z pierwsza i ostatnią cyfrą to też odpada oraz z pełnotekstowym wyszukiwaniem:
  1. $query_godzina = mysql_query("SELECT *, MATCH(godzina) AGAINST ('".$wynik."') FROM $database");

ale podając 12.13 wyszukiwało mi także 10.11 wszystko z cyfrą jeden.

Moje pytanie brzmi jak zrobić by wyszukiwało mi w bazie każdy wpis który zawiera cześć tego wyrażenia. (tak jak na obrazku)
Go to the top of the page
+Quote Post
Wazniak96

-----

Racjonalniej i łatwiej byłoby stworzyć dwie kolumny int z godziną rozpoczęcia i zakończenia. smile.gif Wtedy wyglądałoby to tak:
  1. $hStart = 9;
  2. $hEnd 15;
  3.  
  4. $query = mysql_query("SELECT * FROM tab WHERE hStart > '$hStart' AND hEnd < '$hEnd'");

Ten post edytował Wazniak96 4.05.2014, 16:45:11
+Quote Post
karol13

-----

Przecież napisałem, że tak robiłem i nie działa. Znaczy działa ale gdy mam w bazie np. początkową godzinę 11 a końcową 17.

To po wpisaniu:
  1. SELECT * FROM tabelka WHERE godzinaod >= '12' AND godzinado <= '17'

Nie wyskakuje mi żaden rekord.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

To pokaz jak wyglada tabela z tymi dwoma polami i jak wygladają rekordy wowczas

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
karol13

-----

Tabelka przykładowo tak:

Zrobiłem coś takiego:
  1. $query_godzina = mysql_query("SELECT * FROM $database WHERE godzinaod >= '$formatgodzina'");
  2. $query_godzinaa = mysql_query("SELECT * FROM $database WHERE godzinado <= '$formatgodzinado'");

1. IF(mysql_num_rows($query_godzina) AND //lub OR $query_godzinaa > 0)
  2. {
  3. include 'error-message-reservation.php'; die;
  4. }
  5. else
  6. {
  7. //tutaj dalej idzie jak nie będzie błędu
  8.  
  9. }

Działa ale jak mam 10 i 14 godzinę już w bazie to 8 i 12 przykładowo nie mogę zarejestrować (poprawnie) a 11 i 15 mogę zarejestrować (niepoprawnie).

Odświeżam.
Ma ktoś jakiś pomysł?
+Quote Post
Wazniak96

-----

Spróbuj tak smile.gif
  1. $query = mysql_query("SELECT * FROM $database WHERE godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzina'");
+Quote Post
karol13

-----

Cytat(Wazniak96 @ 8.05.2014, 07:58:06 ) *
Spróbuj tak smile.gif
  1. $query = mysql_query("SELECT * FROM $database WHERE godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzina'");

Przecież kilka postów wyżej zrobiłem to samo i nie działa.

Odświeżam.
+Quote Post
ziolo

-----

1. mysql_query("SELECT * FROM database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') ");

Zrób coś takiego, nie wiem czy do końca dobrze napisałem bo tego nie testowałem, ale jeden warunek to za mało. Powyższe polecenie z dwoma warunkami powinno działać.

Ten post edytował ziolo 9.05.2014, 22:27:36
+Quote Post
karol13

-----

Cytat(ziolo @ 9.05.2014, 23:19:02 ) *
  1. mysql_query("SELECT * FROM database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') ");

Zrób coś takiego, nie wiem czy do końca dobrze napisałem bo tego nie testowałem, ale jeden warunek to za mało. Powyższe polecenie z dwoma warunkami powinno działać.

Też nie działa ale już trochę lepiej, bo rejestruje mi przykładowo 11 - 14, 8 - 9 ale gdy rejestruje 10 - 15 też rejestruje a nie powinno.
+Quote Post
ziolo

-----

Cytat(karol13 @ 10.05.2014, 11:07:53 ) *
Też nie działa ale już trochę lepiej, bo rejestruje mi przykładowo 11 - 14, 8 - 9 ale gdy rejestruje 10 - 15 też rejestruje a nie powinno.

Fakt trzeba jeszcze dodać jeden warunek or :

1. mysql_query("SELECT * FROM database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado') ");

+Quote Post
karol13

-----

Dzięki wielkie działa jak należy ! Mam jeszcze pytanie dotyczące sprawdzania też daty powiedzmy mam zmienną $data i mam pytanie:
  1. SELECT * FROM $database WHERE DATA = '$data'

Jak połączyć to by np. na 11.05 jeżeli jest zarejestrowana godzina 10 - 15 to by przykładowo 12.05 dało się także zarejestrować ten termin?

Odnawiam.

Ten post edytował karol13 18.05.2014, 00:31:24
+Quote Post
nospor

Odswiezasz ten post juz chyba przez tydzien..... przez ten czas to chocby z nudow powinienies znaleźć rozwiązanie....

Do warunku z datą dodajesz AND i w nawiasie caly warunek godzinami

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
karol13

-----

Cytat(nospor @ 18.05.2014, 09:49:34 ) *
Odswiezasz ten post juz chyba przez tydzien..... przez ten czas to chocby z nudow powinienies znaleźć rozwiązanie....

Zrobiłem już wcześniej tak jak napisałeś i nie działało. Dlatego odświeżam post.
+Quote Post
nospor

To napisz jak to napisales, bo byc moze zrobiles to źle.
I nie pisz "nie dziala", tylko pisz czym sie objawia to niedzialanie. Naucz się pisac normalnie na forum

--------------------

+Quote Post
karol13

-----

Warunek DATA+GODZINA:
  1. $query_godzina = mysql_query("SELECT * FROM $database WHERE data = '$data'") AND ("SELECT * FROM $database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado') ");

Potem mam warunek:
  1. IF(mysql_num_rows($query_godzina ) >0) {include 'error-message-reservation.php'; die;}
  2. IF(!mysql_num_rows($query_godzina))

Na jeden dzień mogę zarejestrować tylko jedną godzinę.
Chcę bym mógł na każdy dzień zarejestrować każdą godzinę, ale ma to się nie powtarzać, czyli zarejestrowana godzina na dany dzień nie może się powtarzać.
Od razu przepraszam za to jak opisuje błąd, próbuje przyłożyć się do tego by jak najłatwiej zrozumieć problem.

Ten post edytował karol13 19.05.2014, 20:59:30
+Quote Post
nospor

Nie wiem jaką trzeba miec wyobraźnie, by po tekscie
Cytat

zrobic to co zrobiles

Skoro zapytanie z godzinami wyglada tak
SELECT * FROM database WHERE (godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado')

a zapytanie z datą tak:
SELECT * FROM $database WHERE DATA = '$data'

To po moich slowach mialo powstac takie zapytanie:
SELECT * FROM $database WHERE DATA = '$data' and ((godzinaod <= '$formatgodzina' AND godzinado >= '$formatgodzina') or (godzinaod <= '$formatgodzinado' AND godzinado >= '$formatgodzinado') or (godzinaod >= '$formatgodzina' AND godzinado <= '$formatgodzinado'))

--------------------

+Quote Post
karol13

-----

Pewnie dziwną. happy.gif

Dzięki wielkie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:00