![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka wink.gif!
Mam problem z wyszukiwarką od nospora. Mianowicie linijka: wywala mi błąd: Cytat Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\portal\search.php on line 49 Oto kod php:
I od razu proszę o łopatologiczne wyjaśnienie mi o co chodzi z tym błędem. Znaczy rozumiem jego treść, ale nie wiem skąd się bierze, a dość często go widzę. Od razu zaznaczam że wprowadzone dane pokrywają się z tymi w bazie, połączenie z bazą jest includowane. Ten post edytował NickOver 3.05.2014, 21:24:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
A zobaczysz bledy bazy i bedziesz wiedzial w czym problem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywala mi:
Cytat ZAPYTANIE:$sql = mysql_fetch_array($sql)BĹÄD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '$sql = mysql_fetch_array($sql)' at line 1 Lecz kompletnie nic mi to nie mówi ponieważ tej funkcji używami i działa bezproblemowo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazwy zmiennych ci się skończyły? Że każdą nazywasz $sql?
|
|
|
![]()
|
|
Przed daj i sprawdź czy zapytanie wygląda prawidłowo Sprawdzałem to już wcześniej, bo to było pierwsze co przyszło mi do głowy. Zapytanie wygląda prawidłowo. Cytat Nazwy zmiennych ci się skończyły? Że każdą nazywasz $sql? A po co zaśmiecać innymi zmiennymi skoro nie będę już potrzebował wartości z tych ze zmiennych? Na wszelki wypadek pozamieniałem, ale nic to nie dało. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do KAZDEJ rzeczy ma być odzielna zmienna.
Problem na 100% byl spowodowany tym: while($sql = mysql_fetch_array($sql)) Nadpisujesz $sql a potem robisz mysql_fetch_array na zlym $sql. Powinno byc: while($row = mysql_fetch_array($sql)){ echo $row["imie"]; } Zas co do komunikatu bledu, to po jego tresci widze, że zle wstawiles kod z tematu ze wskazowkami..... Tam wszystko jest podane jak na dloni, a i tak 50% z Was zawsze coś sknoci przepisując :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:37 |