Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne][PHP] Jak pobrac konkretna informacje(zmienna) z danej strony www?
--tomazi--

Goście

Witam

Tworze stronke o jednym z miasteczek (bez obaw, non profit) i potrzebuje zeby znalazla sie tam informacja o cenie biletu ze strony polskibus (chodzi o konkretne polaczenie i aktualna cene). Jak wiadomo cena ta zmienia sie, czasem sa bilety po kilkanascie, czasem po kilkadziesiat zlotych.

Czy jest zatem sposob na umieszczenie na mojej stronce tylko i wylacznie ceny danego polaczenia?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
adeptofvoltron

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jasne.
poczytaj o bibliotece CURL
+Quote Post
--tomazi--

Goście

Ok, poczytalem o curl. Uzylem go do pobrania zrodla strony, a nastepnie chce uzyc preg_match_all do wyciagniecia konkretnych danych, ale nie wiem jak to skonstruować.

Z tekiego fragmentu kodu chce wyciagnac sama kwote (tylko cyfry):
  1. <div class="zl">40.00 zł</div>

Bylbym wdzieczny za pomoc.
I jeszcze pytanie, czy wystarczy za pomoca curl pobrac cale zrodlo strony, a potem przez preg_match_all wygrzebac sama cene, czy musze jeszcze oczyscic kod zrodlowy z innych smieci, tak aby zostalo tylko <div class"zl">$cena zł</div> i dopiero wtedy preg uzyc??
+Quote Post
Turson

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Klasa Simple HTML DOM
+Quote Post
--tomazi--

Goście

Ok, dziękuję za pomoc w jednym temacie. Teraz jednak drugie pytanie, nie chce zakladac nowego tematu (nie chce robic smietnika), a nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie.
Czy moge udostepnic strone, ktora jest wynikiem wyszukiwania, a link do niej wyglada w postaci example.org/szukaj. Wiem tylko tyle, ze wyszukiwarka wykorzystuje jquery z walidacja.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 07:53