![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Muszę dodać kolumnę do tabeli w pewnej bazie. W tej tabeli jest 120M wierszy. Myślałem, żeby zrobić zwykły alter, ale zajęło to 50 minut + reset serwera i nic nie wniosło ![]() W sumie mam pomysł na rozwiązanie, ale nie wiem czy dobre i nie chcę sugerować. Ma ktoś doświadczenie z tak dużą bazą ? Pozdrawiam Site Creator |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nom, duża tabelka... zmiany na takich tabelach są strasznie obciążające.
Spróbuj wyłączyć wszystkie indeksy, potem alter, potem włączasz ponownie indeksy. Nie mniej jednak może sie to zakonczyc podobnie jak za pierwszym razem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stworzenie nowej tabeli z nowym schematem
2. INSERT INTO SELECT (przepisanie danych) 3. Skasowanie starej tabeli 4. Zmiana nazwy nowej tabeli 5. Dodanie kluczy -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stworzenie nowej tabeli z nowym schematem 2. INSERT INTO SELECT (przepisanie danych) 3. Skasowanie starej tabeli 4. Zmiana nazwy nowej tabeli 5. Dodanie kluczy Własnie taki był pomysł, którego nie chciałem sugerowac . Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Jak by nie było tabela przerobiona i śmiga aż miło ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:45 |