Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Rozpoznawanie strony kodowej
JacekQ

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Najpierw w skrócie, w jaki sposób można rozpoznać stronę kodową tekstu wpisanego przez użytkownika w formularzu.

A teraz długi opis problemu ...
W bazie danych mam tabelkę z kolumną tekstową z kodowaniem utf-8.
Skrypt php wyświetla zawartość tej tabelki i formularz umożliwiający dodanie nowej wartości do niej. Strona kodowa skryptu to windows-1250, nagłówek meta też podaje taką stronę, zawartość tabelki jest konwertowana za pomocą iconv (przy odczycie i wstawianiu nowej wartości).
Czyli przeglądarka powinna się automatycznie ustawić na stronę kodową windows-1250 i zawartość tabelki jest wyświetlana poprawnie.
Jeżeli użytkownik sam ustawi jakąś inną stronę kodową w przeglądarce (np. iso-8859-2) to wszystkie konwersje trafia bo na sztywno jest wpisane:
  1. <?php
  2.  
  3. // ...
  4. $query = &#092;"INSERT INTO t (tekst) VALUES ('\" . iconv(\"windows-1250\", \"uft-8\", $_POST[\"tekst\"]) . \"')\";
  5. mysql_query($query);
  6. // ...
  7.  
  8. ?>

I jeszcze raz powtarzam pytanie: jak rozpoznać stronę kodową tekstu który przyszedł?
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

hmm. Spróbuj może z iconv_get_encoding" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
JacekQ

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Z opisu iconv_get_encoding() wynika, że pobiera ona informację o kodowaniu ustawionym za pomocą iconv_set_encoding() ...
Czyli jeżeli dobrze rozumiem ... ja sobię ustawię jakąś stronę, a użytkownik ją zmieni w przeglądarce to ja i tak się o tym nie dowiem sad.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:42