![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Najpierw w skrócie, w jaki sposób można rozpoznać stronę kodową tekstu wpisanego przez użytkownika w formularzu. A teraz długi opis problemu ... W bazie danych mam tabelkę z kolumną tekstową z kodowaniem utf-8. Skrypt php wyświetla zawartość tej tabelki i formularz umożliwiający dodanie nowej wartości do niej. Strona kodowa skryptu to windows-1250, nagłówek meta też podaje taką stronę, zawartość tabelki jest konwertowana za pomocą iconv (przy odczycie i wstawianiu nowej wartości). Czyli przeglądarka powinna się automatycznie ustawić na stronę kodową windows-1250 i zawartość tabelki jest wyświetlana poprawnie. Jeżeli użytkownik sam ustawi jakąś inną stronę kodową w przeglądarce (np. iso-8859-2) to wszystkie konwersje trafia bo na sztywno jest wpisane:
I jeszcze raz powtarzam pytanie: jak rozpoznać stronę kodową tekstu który przyszedł? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
hmm. Spróbuj może z iconv_get_encoding" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z opisu iconv_get_encoding() wynika, że pobiera ona informację o kodowaniu ustawionym za pomocą iconv_set_encoding() ...
Czyli jeżeli dobrze rozumiem ... ja sobię ustawię jakąś stronę, a użytkownik ją zmieni w przeglądarce to ja i tak się o tym nie dowiem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:42 |