![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Powiedzcie mi szczerze i uczciwie:) Czy 29-letni bankowiec ma szanse zostać programista PHP? Jakiś czas temu PHP było moim hobby - uczyłem się głównie z dokumentacji oraz książek, zapisałem się na trzymiesięczny kurs programowania, odbyłem 3 miesięczny staż w dużej firmie - pracowałem głównie na gotowych aplikacjach - przeważnie poprawiając wyświetlanie, bądź dodając nowe elementy do stron. Sam stworzyłem skromny serwis newsów oraz księgarnie, były to aplikacje z podstawowymi funkcjami tj. rejestracja, logowanie,dodawanie postów,sesje, koszyk. Chce Was podpytać jaką drogę rozwoju powinienem dalej wybrać? z góry dzięki za odp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przestań zadawać takie pytania na forum i zacznij się po prostu uczyć. Jak się postarasz to za 3 lata będzie z Ciebie dobry programista.
Do roboty i powodzenia! -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bankowiec (...) Chce Was podpytać jaką drogę rozwoju powinienem dalej wybrać? eee... zostać programistą systemów bankowych? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Tobie że się da. Programowaniem aplikacji web zajmowałem się od 2006 roku ale z racji braku doświadczenia w firmach i sytuacji na rynku pracy u mnie w mieście pracowałem jako admin w banku przez 3 lata. Czasami coś tam mogłem napisać w PHP ale to była raczej sporadyczna sytuacja. Ale cały czas się uczyłem i gdy pojawiło się ogłoszenie na rynku dostałem zadanie testowe do zrobienia po czym bez wielkiej rozmowy mnie przyjęli do pracy i nie mam żadnych problemów z odnalezieniem się w nowej firmie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również uważam, że niezależnie od wieku człowiek jest w stanie nauczyć się programowania (zwłaszcza, jak miał już z tym odrobinę do czynienia wcześniej). Polecam naukę wzorców projektowych (obowiązkowo MVC), programowania obiektowego, później popatrz na frameworki (na początek jakiś prosty, np. Kohana, później może Symfony albo Zend2).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Systemy bankowe w PHP? Raczej nie Raczej tak. Oczywiście nie w całości i/lub nie wszystkie, ale w sporej części. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj zdziwiłbys się
![]() -------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słyszałem o Javie w aplikacjach webowych banków.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Systemy bankowe w PHP? Raczej nie nie wiem w jakim języku, ale przecież - jak ktoś poznał jeden język programowania, to tak samo może się nauczyć drugiego, trzeciego czy czwartego... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak najbardziej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem w jakim języku, ale przecież - jak ktoś poznał jeden język programowania, to tak samo może się nauczyć drugiego, trzeciego czy czwartego... Teoretycznie tak. W praktyce bywa z tym gorzej. Im jest się starszym, tym trudniej to zrobić. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spytam z ciekawości. Czemu akurat chcesz pisać w PHP ?
Ja zaczynałem od PHP i raczej średnio jestem z tego zadowolony. Są inne ciekawsze języki (i lepiej opłacane) -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krytyczne systemy natomiast pisane są wyłącznie w Javie. Nie wyłącznie... bo oprócz Java także w C++ i C# -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do roboty i powodzenia! Zobaczymy za 36 miesięcy ![]() Spytam z ciekawości. Czemu akurat chcesz pisać w PHP ? Ja zaczynałem od PHP i raczej średnio jestem z tego zadowolony. Są inne ciekawsze języki (i lepiej opłacane) Jeszcze parę lat temu, wydawał mi się najciekawszym językiem programowania : ) W odstępie czasu trochę żałowałem, że nie poświęciłem się C++ , Polecam naukę wzorców projektowych (obowiązkowo MVC), programowania obiektowego, później popatrz na frameworki (na początek jakiś prosty, np. Kohana, później może Symfony albo Zend2). Frameworki w mojej opinii są o tyle fajne,że nie trzeba "odkrywać" ponownie przysłowiowego koła, próbowałem pracować z Symfony (wraz z książką Pana Gajdy), ale jakoś mi się to wszystko "nie dodawało" - bawię się teraz z Yii,żeby odświeżyć sobie wiedzę ... Systemy bankowe w PHP? Raczej nie Zdecydowanie nie, ewentualnie jakieś małe aplikacje pomocne w codziennej pracy. Kiedyś widziałem aplikację helpdesk napisana właśnie w PHP. Dzięki chłopaki za pomocne rady : ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:34 |