![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dwie tabele pierwsza zawiera komunikaty:
druga zbiera wszystkie operacje wykonywane przez zalogowanych:
Jedną z zapisywanych wartości w tabeli log jest informacja, że dany komunikat został odczytany. Mój problem polega na tym, że nie mogę prawidłowo zliczyć ile razy komunikaty wysłane przez dany dział w firmie np.: `messages`.`sender` = 'Administracja informatyka' zostały odczytany przez inny dział np.: `messages`.`customer` = 'Administracja BHP' Moje zapytanie:
Jak można się domyślić w tabeli log odczyt danego komunikatu może występować wielokrotnie. Zależy mi na tym aby pokazywać zalogowanej osobie ile ma nieprzeczytanych komunikatów z wszystkich dostępnych dlatego potrzebne jest wybieranie z tabeli log tylko pojedynczego wystąpienia. Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. -------------------- Tomekn
tomekn@onet.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zrobić to podzapytaniem. Czyli najpierw pogrupuj w logu odczytanie wiadomości i złącz to z tabelą messages.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:53 |