![]() |
![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Formatuj odpowiednio kod przy użyciu BBCode.
2. Dane powinieneś przesłać w formacie, który jest możliwy do normalnego odczytania/zapisania zarówno przez JS jak i PHP. Tutaj idealnie nadawać się będzie JSON bądź XML do tego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1. Formatuj odpowiednio kod przy użyciu BBCode. 2. Dane powinieneś przesłać w formacie, który jest możliwy do normalnego odczytania/zapisania zarówno przez JS jak i PHP. Tutaj idealnie nadawać się będzie JSON bądź XML do tego. Oparłbym się na JSONA a następnie wysłał to AJAXEM do obróbki PHP. Po zapisie w bazie danych (zwróciło by mi identyfikator koszyka w bazie) przeszedłbym z odpowiednim parametrem do dalszych etapów sklepu i KONIEC ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oparłbym się na JSONA a następnie wysłał to AJAXEM do obróbki PHP. Po zapisie w bazie danych (zwróciło by mi identyfikator koszyka w bazie) przeszedłbym z odpowiednim parametrem do dalszych etapów sklepu i KONIEC ![]() Właśnie chce maksymalnie uprościc proces i uniknąć bazy danych:) Mam dosć jednolite produkty i nie jest mi potrzebna, a chce by kilka innych osób (zielonych z html itd.) również mogło opiekować sie sklepem. Próbowałem coś z innerhtlml ale nic nie wymysliłem po przegerwoaniu tablei w tekst. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz formularz i tabelkę na jednej stronie HTML, tak?
To zrób ukryte pole w tym formularzu: Kod <input type="hidden" id="zamowienie" name="zamowienie" /> następnie, przy generacji tabelki: stwórz strukturę JS, która będzie reprezentować koszyk. Np. tablicę: Kod var koszyk = []; oraz przy dodawaniu wiersza do koszyka: Kod // dodanie wiersza z pozycja koszyka function addRow(basket, i, isEditable) ... .... ... //DODAJEMY RÓWNIEŻ DO TABLICY java script: koszyk.push({name: basket.GetName(i), quant: basket.GetQuant(i)}); // KOD PRZYKŁADOWY, PEWNIE TAK NIE ZADZIAŁA BEZPOŚREDNIO A potem wrzuć to do tego ukrytego pola w postaci JSON: document.getElementById('zamowienie').value = JSON.stringify(koszyk); i string z koszykiem wyślę się, kiedy użytkownik wyśle formularz (method="POST" powinien być ustawiony ofc). a po stronie PHP masz funkcję json_decode. tak bym to rozwiązał mniej wiecej Ten post edytował PrinceOfPersia 21.04.2014, 23:24:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A potem wrzuć to do tego ukrytego pola w postaci JSON: document.getElementById('zamowienie').value = JSON.stringify(koszyk); i string z koszykiem wyślę się, kiedy użytkownik wyśle formularz (method="POST" powinien być ustawiony ofc). a po stronie PHP masz funkcję json_decode. tak bym to rozwiązał mniej wiecej Dzięki za pomoc, mimo wyczerpującej podpowiedzi jednak cos spaprałem bo nie działa wysyła tylko to pierwsze pole z pliku html... Fragment nowego kodu JSON: Kod // ================================================================================ ====== // JSON JSON.stringify(koszyk) var koszyk = []; // dodanie wiersza z pozycja koszyka function addRow(basket, i, isEditable) { var table = document.getElementById("basketTable"); var lastRow = table.rows.length; var row = table.insertRow(lastRow); row.id = "row_" + i; // lp var cell = row.insertCell(0); var textNode = document.createTextNode(lastRow); cell.appendChild(textNode); // nazwa cell = row.insertCell(1); textNode = document.createTextNode(basket.GetName(i)); cell.appendChild(textNode); .... .... .... .... // link usun if (isEditable) { cell = row.insertCell(5); var el = document.createElement("a"); el.setAttribute("href", "java script:deleteItem(" + i + ");"); el.innerHTML = "usuñ"; cell.appendChild(el); } } //DODAWANIE DO TABLICY JS: koszyk.push({name: basket.GetName(i), quant: basket.GetQuant(i)}); document.getElementById('zamowienie').value = JSON.stringify(koszyk); // ================================================================================ ====== Fragment html z tabelka koszyka Kod <form method="POST" action="maj.php"> <div id="basket"> <table id="basketTable"> <tr> <th width="5%">Lp</th> <th width="40%">Nazwa</th> <th width="15%">Ilość</th> <th width="15%">Wartość</th> <th width="10%"> </th> </tr> </table> <a href="#" onclick="ClearBasket();" >wyczyść</a> </div> Twój mail:<input type="text" name="mail"> <input type="hidden" id="zamowienie" name="zamowienie"/> <input value="Zamawiam!" type="submit"> </form> I wreszcie pliczek php... Kod Twój mail i rachunek: <?php echo $_POST["mail"]; json_decode($_POST["zamowienie"]) ?> Wiecie może gdzie popełniam błąd?? Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:32 |