![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W tabeli klienci mam 2 pola odpowiedzialne za abonament: `customer_subscription_type` = rodzaj abonametu 1 - free 2 - standard 3 - VIP oraz pole customer_subscription_from = data do kiedy jest abonament 2 i 3 abonament free jest zawsze bez względu na datę. Problem w tym że nie wiem jak zrobić zapytanie do bazy żeby Pokazał abonamenty vip z ważnym abonamentem jak data jest mniejsza niż dzisiejsza pokazał jako free Pokazał abonamenty standard z ważnym abonamentem jak data jest mniejsza niż dzisiejsza pokazał jako free Pokazał abonamenty free Oczywiście w teakiej kolejności jak napisalem Przy tym zapytaniu wycina mi klientów z nieważnym abonamentem zamiast przenieść do free.
Można prosić o pomysł jak to rozwiązać? Pozdrawiam Ten post edytował maniek74 7.04.2014, 15:27:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 803 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje Ci użyć konstrukcji warunkowej CASE WHEN:
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...l#operator_case (w wyborze kolumn, a nie w warunku WHERE). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo sprawdzać w php
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 00:32 |