![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Tworzę aplikację bazodanową. Używam Firebirda 1.5 jako bazę danych i php jako język aplikacji. Kod:
Problem polega na tym, że wynik tego wygląda tak: Klienci 1. Klient, Klient_ID: Nazwisko: Imie: Nazwa Adres: 2. Klient, Klient_ID: Nazwisko: Imie: Nazwa Adres: Tabelę utowrzyłem tak: CREATE TABLE KLIENCI ( KLIENT_ID INTEGER, NAZWISKO CHAR(25) NOT NULL, IMIE CHAR(20) NOT NULL, NAZWA CHAR(30) NOT NULL, ADRES CHAR(30) NOT NULL ); i ręcznie powpisywałem trochę rekordów. Dlaczego nie wyświetlają mi się dane z tabeli? Firebird chodzi, php obsługuje ibase/firebird. Połączenie z bazą działa, jedynie nie potrafię wyciągnąć danych z tabeli i je wyświetlić. Może ktoś mi pomóc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2003 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym że funkcja ibase_fetch_row() po jednokrotnym przejściu pozbywa wartości badany obiekt. Po co wcześniej zliczasz ile jest rekordów? wystarczy że wypisywanie odrazu dasz w while'u i dynamicznie powiększysz numer wiersza wypisywanego w danej pętli. Po co dwie pętle jak można tylko jedną.
-------------------- Pozdrawiam
Unikat |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po co wcześniej zliczasz ile jest rekordów? wystarczy że wypisywanie odrazu dasz w while'u i dynamicznie powiększysz numer wiersza wypisywanego w danej pętli. Po co dwie pętle jak można tylko jedną. ok, już zmieniłem. Cytat Problem polega na tym że funkcja ibase_fetch_row() po jednokrotnym przejściu pozbywa wartości badany obiekt. szczerze mówiąc nie rozumiem tego, ta funkcja miała mi służyc do tego, aby znać ilość zapisanych rekordów i tak długo powatrzać pętlę "for", zrobiłem teraz z whilem. kod wygląda teraz tak:
no i działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 14:33 |