![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry, mam problem z uruchomieniem triggera w mojej bazie mysql.
Mam tabelę w której są dwie kolumny. W pierwszej jest numer rekordu, w drugiej kod w marc-xml biblionumber 2 Marcxml [...] <datafield tag="245" ind1="1" ind2="0"> <subfield code="a">Burza piaskowa /</subfield> <subfield code="c">Roman Samsel.</subfield> </datafield> [...] Chciałbym, aby po dodaniu czegoś do tej tabeli wypełniła się druga tabela. Dokładnie chciałbym zapisać w niej nr rekordu i zawartość tagu 245 a i c. Zrobiłem taki trigger, ale niestety dodaje się tylko biblionumber, natromiast w drugie pole nic się nie dodaje. Może ktoś z was poradzi jak to rozwiązać, ewentualnie gdzie szukać informacji. delimiter // CREATE TRIGGER `title_from_245` AFTER INSERT ON biblioitems FOR EACH ROW BEGIN INSERT INTO strona_posts (biblio_id, post_title) SELECT NEW.biblionumber, ExtractValue(NEW.marcxml, '//datafield[@tag="245"]/subfield[@code>="a"]') from biblioitems; END; // delimiter ; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak
![]()
Ten post edytował bpskiba 6.04.2014, 19:00:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodał mi nowy wiersz z właściwym biblio_id, ale w polu post_title pusto.
Wygląda to jakby w polu wcześniejszym nie było jeszcze zawartości XML. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:43 |