![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo proszę o pomoc - jako dla kompletnego laika - o wybór bazy danych.
Całość będzie się składać z kilku tabel 1. 10 mln max. - ok 20 kolumn różnego typu, w tym jedna "długi tekst" 2. 30 mln - tylko 3 kolumny liczbowe (każdy do 8 cyfr) 3. 10 tys - tylko 3 kolumny 4. 10 tys - tylko 3 kolumny 5. 100 tys - 10 kolumn różnego typu 6. 10 mln - 5 kolumn (cyfry i długi tekst) (będzie potrzebna jeszcze baza zdjęć - ale to chyba załatwię osobną bazą.) Wyszukiwanie będzie się opierało głównie na wybieraniu rekordów po id, ale też będzie wyszukiwanie pełnotekstowe po jednym z pól tabel 10-milionowych Pytanie moje piszę po to aby ogólnie wiedzieć jakiego specjalistę powinienem zatrudnić. Chcę jeszcze powiedzieć, że w tej chwili dysponuję typowym serwerem wirtualnym średniego rozmiaru. Być może będzie trzeba zmienić tę opcję - też prosiłbym tu o poradę zważywszy na minimalizację kosztów. -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każda
Wszystko zależy od zaprojektowania BD. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak żeby mieć pewność
MySQL się nadaje - i będzie działać w miarę szybko i nie przeciąży mi ograniczonych możliwości serwera (jeśli się dobrze zaprojektuje) ? Na forach piszą, że już przy 1,5 mln się potrafi wywalić - muszę zaprojektować perspektywicznie na lata - nie mogę za rok przepisywać całej bazy. (Niestety od wczoraj już trochę koncepcja się zmieniła - bo będzie trzeba wyszukiwać niemal za każdym razem w tej tabeli 30-mln) Ten post edytował Dopler 6.04.2014, 22:37:33 -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oracle.
Jakiej niby odpowiedzi oczekujesz? Nie wiadomo jakie to dane, po czym będą wyszukiwane, jak często zmieniane, jaki masz budżet na to, na jakim serwerze będzie stała baza, ile ramu, jakie dyski. Mam nadzieję że uświadomisz sobie bezsensowność takiego pytania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spodziewałem się że główną odpowiedzią będzie zjechanie pytającego - bo nie jest profesjonalistą.
Piszę wyraźnie że nie jestem i że to ile będzie RAMu i jakie będą pytania do bazy będzie zależało również od możliwości bazy. Nie wiem czy system będzie bardzo rozwinięty czy mniej. Opisałem generalne problemy - reszta zależy od podjętych decyzji. Budżet jest skromny - bo to działanie fundacji a nie bogatej firmy. Co z tego, że opiszę nieprofesjonalnie pytanie jakie mogę zadać w MySQL skoro będzie trzeba postawić całkiem inną bazę! TAK MOJE PYTANIE JEST NIEPROFESJONALNE!!!!! Gdybym był profesjonalistą to bym się nie pytał! Tabela 30 mln ma strukturę id - kolejny ref - int (nadawany numer najwyższy lub powtórzony jakiś poprzedni) nr1 - int (1-10.000.000) nr2 - int (1-10.000.000) typ - int (1-16) Najczęściej pytanie będzie wyglądało: wyszukaj typ ostatniego rekordu o najwyższym ref. Drugie pytanie: wstaw nowy rekord tak aby ref był wyższy o 1 niż najwyższy w bazie. Cała baza przypomina trochę strukturą Wikipedię - ale zamiast artykułów są małe jednostki informacji (w innych tabelach). Tabela 30-milionowa to połączenia między tymi tabelami. Wyświetlanie danych to pokazywanie struktury połączonych kilku informacji na podstawie tej 30-mln tabeli. Używalność będzie średnia np. 1000 użytkowników dziennie. Każdy będzie zadawać kilkanaście pytań (+ booty). Ten post edytował Dopler 10.04.2014, 12:02:26 -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 18 Dołączył: 2.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co z tego, że opiszę nieprofesjonalnie pytanie jakie mogę zadać w MySQL skoro będzie trzeba postawić całkiem inną bazę! TAK MOJE PYTANIE JEST NIEPROFESJONALNE!!!!! Gdybym był profesjonalistą to bym się nie pytał! Zadajesz nieprofesjonalne pytanie i oczekujesz profesjonalnej odpowiedzi? Ciekawe ![]() Tę bazę którą tworzysz to ona już istnieje? Czy dopiero zamierzasz ją tworzyć? Pytania o serwer są jak najbardziej zasadne, bo najlepsza baza na słabym serwerze niewiele może. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja czuje
![]() tez bym polecal Oracle, ale zainteresuj sie hostingiem bardziej w tym przypadku no i powiedz jaki to jest ten skromny budzet, bo moze w ogole powinienes dac sobie spokoj Ten post edytował usb2.0 10.04.2014, 12:26:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Dopler specjalnie dla Ciebie stworzylem sobie na lapku tabele co napisales. Tabele stworzylem w MYSQL. Liczba rekordow ponad 17mln.
Oczywiscie zalozylem index na pole REF. Czasy zadan, ktore opisales: Cytat Najczęściej pytanie będzie wyglądało: wyszukaj typ ostatniego rekordu o najwyższym ref. czas: 0.004 sekundy Cytat Drugie pytanie: wstaw nowy rekord tak aby ref był wyższy o 1 niż najwyższy w bazie. Czas: 0.073 sekundy Takze jak widzisz, baza mysql sobie doskonale poradzi ![]() Cytat Na forach piszą, że już przy 1,5 mln się potrafi wywalić Wszystko moze sie wywalic przy 1.5 mln. Nawet oracle. A wystarczy do tego tylko zle zaprojektowana baza. Jak juz pisalem mysql dla 17 mln rekordow dla twojej tabeli dziala blyskawicznie, na moim 6-cio letnim lapku ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2014 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopler jezeli juz tak martwisz sie ze MySQL nieda rady to uzyj MongoDB, jak ogarniesz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wszelkie nieemocjonalne i nie narcystyczne porady.
Zapewne będę mieć pytania bardziej szczegółowe ale - szanując zasady postaram się je zadawać w osobnych wątkach. Robi wrażenie ten krótki czas reakcji dla pytań - baaaardzo dziękuję za test! i wyrozumiałość. Co do hostingu to jest to obecnie Kylos - VPS Gold 2048 MB pamięci RAM 4000 GB transferu miesięcznie 100 GB pojemności serwera 3,4 GHz zasoby procesora Ten post edytował Dopler 10.04.2014, 13:59:26 -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2014 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli ten VPS bedzie obciazony tylko przez serwery Apache i MySQL to wystarczy w zupelnosci. W ciagu dalszym jednak do przechowywania grafiki polecam MongoDB. prawdopodobnie najszybsza baza danych obecnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zacznijmy od tego, ze grafiki nie trzyma sie w bazie tylko na dysku.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robiliśmy testy w firmie i okazuje się ze MongoDB jest zbyt powolna przy insertach
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2GB Ram, 40mln rekordów
30mln rekordów dla fulltext searcha na MySQLu Sorry, ale to nie może się udać ![]() Dopler - jeśli zależy Ci na wyszukiwaniu pełnotekstowym to nawet nie myśl o MySQL, a przy takiej liczbie rekordów nastaw się na Elasticsearcha. I przygotuj się, że ten VPS na nic Ci nie wystarczy. Z 2GB Ramu nic nie uda się osiągnąć :-) Nospor - a gdzie "baza" (mongodb) trzyma dane? nie na dysku? ![]() Hint: GridFS -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nospor - a gdzie "baza" (mongodb) trzyma dane? nie na dysku? Tak samo jak mysql co nie zmienia faktu, ze trzymanie zdjec/plikow w bazie zazwyczaj jest złym pomysłem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:45 |