Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL]Operacje na tabelach i kolumnach z `xxx`
ZaXaZ

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

chodzi mi głównie o to że bez ` się normalnie robi np. "tabela.kolumna" a jak to jeśli jedno z tych ma `` lub oba?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
nospor

Grupa: Moderatorzy

`` oznaczaja, ze w tym jest nazwa kolumny lub tabeli. Ma to szczegolnie istotne znaczenie gdy bez sensu nadasz swojej kolumnie np. nazwie ORDER
Wowcza samo ORDER spowoduje blad, gdyz ORDER to slowo zastrzezone, zas `ORDER` nie spowoduje bledy, gdyz wowczas mysql bedzie wiedzial ze mowisz o kolumnie a nie o poleceniu mysql

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
ZaXaZ

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(nospor @ 5.04.2014, 20:35:20 ) *
`` oznaczaja, ze w tym jest nazwa kolumny lub tabeli. Ma to szczegolnie istotne znaczenie gdy bez sensu nadasz swojej kolumnie np. nazwie ORDER
Wowcza samo ORDER spowoduje blad, gdyz ORDER to slowo zastrzezone, zas `ORDER` nie spowoduje bledy, gdyz wowczas mysql bedzie wiedzial ze mowisz o kolumnie a nie o poleceniu mysql

czyli jeśli kolumna lub tabela ew. oba mają to się robi `tabela.kolumna` zamiast `tabela`.`kolumna` czy innych wymysłów ?

--edit--
Patrząc na to że tabele/kolumny tworzyłem z `` a w phpMyAdminie wyświetla bez ` + porównując z twoją odpowiedzią = mój błąd.

Ten post edytował ZaXaZ 5.04.2014, 19:46:10

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:33