![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Dzisiaj postanowiłem pierwszy raz od paru lat przysiąść do php. Tak dla treningu, dla zabicia czasu, po prostu z nudów. Kiedyś pisałem jedynie strukturalnie... wychodziły potworki (przy pisaniu bloga) których teraz chciałbym uniknąć. Bardzo chętnie oddzieliłbym PHP od HTMLa (wiem, istnieje Smarty i MVC) jednak nigdy nie ruszyłem programowania obiektowego... stąd moje pytanie, w jaki sposób wy oddzielacie HTML od PHP? Macie jakieś rady? A może macie jakieś linki do nauki OOP? Programowałem hobbistycznie i chciałbym aby tak zostało dlatego nie są to mega ważne projekty... robię to po prostu dla siebie. Czekam na odpowiedzi, pozdro (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Dzisiaj postanowiłem pierwszy raz od paru lat przysiąść do php. Tak dla treningu, dla zabicia czasu, po prostu z nudów. Kiedyś pisałem jedynie strukturalnie... wychodziły potworki (przy pisaniu bloga) których teraz chciałbym uniknąć. Bardzo chętnie oddzieliłbym PHP od HTMLa (wiem, istnieje Smarty i MVC) jednak nigdy nie ruszyłem programowania obiektowego... stąd moje pytanie, w jaki sposób wy oddzielacie HTML od PHP? Macie jakieś rady? A może macie jakieś linki do nauki OOP? Programowałem hobbistycznie i chciałbym aby tak zostało dlatego nie są to mega ważne projekty... robię to po prostu dla siebie. Czekam na odpowiedzi, pozdro (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) niewiem czy dobrze zrozumialem ale jak oddzielic html od php zeby nie komplikowalo to powinienes podac kod jaki masz bo za duzo by tlumaczyc a jak sie pokaze to latwo zrozumiec (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
wiesz... dopiero siadam... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale moj kod przypuszczalnie wyglądałby tak:
index.php
taki potworek (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%)
|
wiesz... dopiero siadam... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale moj kod przypuszczalnie wyglądałby tak: index.php
taki potworek (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ogólnie masz dobrze z tego co podales tylko powinieneś dodać drobne poprawki: za </head> dodać <body>, przed </html> </body> (działa i bez tego ale zawsze jest pewność), co do drugiej części php (<?) zamien na <?php ponieważ <? jest wycofywane, a jak dziala kod php w tym to nie cały. |
|
|
|
|
|
|
|
Doskonale o tym wiem... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział. Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz. Dwa, że wiem że w formularzach mogę użyc action='logowanie.php' ale nie wszędzie da się to zrobić...
Ten post edytował qjam 5.04.2014, 14:15:20 |
|
|
|
|
|
|
|
Doskonale o tym wiem... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział. Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz. Dwa, że wiem że w formularzach mogę użyc action='logowanie.php' ale nie wszędzie da się to zrobić... zminimalizować można if'ami (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) - coś nie zostanie spełnione to nie wykona, zmniejszyć ogólnie można np. Załadować plik przez include etc, OOP chyba na wikibooks najlepiej. |
|
|
|
|
|
|
|
Ty nadal nie wiesz o co chodzi... rzeczywiście dział przedszkole (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ok, nieważne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dzięki
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Najlepiej było by wykorzystać jakiś prosty framework. Ale skoro sam mówiłeś z nudów chcesz się pouczyć to masz wyzwanie teraz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Systemy szablonów które mogą ci w tym pomóc: http://twig.sensiolabs.org/ http://phptal.org/ Dane wejściowe tablice albo obiekty. Smarty, ktoś jeszcze tego używa? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Możesz też iść inną drogą i pobawić się we frameworki JS. http://emberjs.com/ - bardzo silnie MVC i moim zdaniem obecnie wart największej uwagi http://angularjs.org/ - według mnie śmietnik jak wszystko od Google ale popularny http://backbonejs.org/ Dane wypełniać tylko na podstawie otrzymanych zmiennych JSON/REST z PHP. Do takiej pracy sprawdzają się dobrze rozwiązania gdzie piszesz bardziej "pod adres" (router gra główną rolę) typu Silex. |
|
|
|
|
|
|
|
Smarty było popularne gdy ja pisałem w PHP ('04-'05?) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie jestem na bieżąco. Właśnie miałem na myśli jakiś system szablonów. Co dają frameworku JS? Widziałem dojo i nieźle wyglądają te okienka. Byłby fajny panel administracyjny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a te które wymieniłeś? Jakie mają zastosowanie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Z całą pewnością bedziesz się musiał trochę poduczyć bo 10 lat to przepaść. Większość projektów opiera się o klasy i przestrzenie nazw. Więc co najmniej podstawy są niezbędne. Uważam że dobry byłby dla ciebie właśnie http://silex.sensiolabs.org/ . Nadaje się idealnie do małych projektów stawianych na szybko, można się go w niedługim czasie nauczyć a że bazuje na Symfony to przy okazji czegoś się dowiesz o większym bracie. Frameworki / biblioteki JS. No cóż, musisz popatrzeć na przykłady. Jeśli nie chcesz wchodzić głęboko w PHP mogą zrzucić całą logikę na przeglądarkę z danymi w postaci np JSON od PHP. Jeśli znasz JS będzie to droga na skróty do nauki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Są jakieś polskojęzyczne teksty związane z tym silexem? Kiedyś próbowałem sił w Kohanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale po prostu nie ogarnąłem tego...
|
|
|
|
|
|
|
|
Google translate?
Po polsku to chyba tylko inny FW http://spawnframework.com/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział. to co możesz od ręki zrobić, to zamiast mieszać PHP z MySQL i HTML tak jak wrzuciłeś:
możesz zrobić tak, że w pliku wszystkie obliczenia i dostęp do MySQL robisz na początku, a później dajesz tylko same zmienne:
Tylko, że to jest partyzantka i sposób dla osób naprawdę leniwych (ja tak robiłem jak poprawiałem po kimś kod, i po prostu nie mogłem użyć szablonów), natomiast takie podejście i tak jest ciut lepsze od mieszania kompletnie wszystkiego naraz. No i w przypadku kiedy będziesz chciał przejść na szablon, bardzo łatwo zamienisz po prostu deklaracje, czyli np. wywalisz <?php echo $messages ?>, a napiszesz {{ messages }},czy coś podobnego. Ponieważ kod PHP/MySQL oraz wynikowe zmienne do szablonu($userName, $messages etc.) masz już wstępnie oddzielone. ale tak naprawdę użycie szablonu to nie jest problem, wystarczy ściągnąć coś, zainstalować, popatrzeć na przykłady w necie. Cytat Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz. nikt ci nie każe zaawansowanego OOP robić, zwykle masz tylko jakiś mikrojęzyk szablonów (typu "w klamerkach podajemy nazwę zmiennej: {{ zmienna }}"), musisz je zainicjalizować, podać dane przez funkcję i wyrenderować, cała filozofia. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 12.03.2026 - 10:24 |