![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam formularz, który pobiera dane wpisane na stronie i dodaje do bazy (wszystko dzieje się w index.html form action="")
Chciałbym pobrać jeszcze dodatkowe info takie jak miejsce zamieszkania itp (ale nie zrażać od razu dużą ilością pól do wypełnienia) i zrobić tak, ze po wypełnieniu tego formularza, który przedstawiłem dane dodają się do bazy, ale pojawia się jeszcze 2 formularz z prośbą o podanie dodatkowych danych i wysłanie tego 2 formularza powoduje update rekordu, który powstał wcześniej (z 1 formularza). Jak to najlepiej zrobić ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz, żeby wszystko odbywało się w obrębie jednej strony / pliku, możesz w pierwszym formularzu submitowi nawać nazwę np. 'submit_1', a w drugim 'submit_2'. Potem sprawdzasz $_POST:
isset($_POST['submit_1']): - obsłuż formularz - pobierz ID utworzonego rekordu - wyświetl drugi formularz - wstaw do pola 'hidden' uprzednio pobrany ID isset($_POST['submit_2']): - obsłuż formularz else: - pokaż pierwszy formularz Ten post edytował vonski 3.04.2014, 12:32:00 -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, a jak w takim razie zrobić, żeby 2 formularz updatował rekord dodany przez 1 ?
(można updatować ostatnio dodany rekord, ale gdyby w międzyczasie inna osoba wypełniała to samo, to mogłoby się nie updatować to co trzeba) Czyli jak szybko pobrać id rekordu dodanego przez 1 formularz, żeby drugi dodawał właśnie do tego id (jakiś last_insert_id) ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz mój wcześniejszy post, dopisałem to w edycji, bo dopiero po wysłaniu się zorientowałem, że w drugim kroku chcesz updatować stworzony rekord w kroku pierwszym
![]() [edit] a id pobierzesz tą funkcją mysql_insert_id - przy okazji przeczytaj ten warning w czerwonej ramce ![]() Ten post edytował vonski 3.04.2014, 12:39:21 -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dziękuję za pomoc, zaraz będę testował czy mi to wyjdzie
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:54 |