![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem (jeżeli jest gdzieś coś podobnego to przepraszam, ale przeszukałem na prawdę dużo stron i nie znalazłem odpowiedzi)
Mam taki kod: $zapytanie="SELECT * FROM `spis` where (`branza`='".$metoda_szukania."' OR `branza`='".$metoda_szukania."'='wszystkie' like '".['a;e;i;o;u']."') AND `nazwa` like '%".$_POST['nazwa']."%' AND `miejscowosc` like '".$_POST['miejscowosc']."' AND `nazwisko` like '%".$_POST['nazwisko']."%'"; i chodzi mi to o to: (`branza`='".$metoda_szukania."' OR `branza`='".$metoda_szukania."'='wszystkie' like '".['a;e;i;o;u']."') nie potrafię wykombinować co zrobić, żeby były takie warunki: jeżeli w metodzie szukania (tam można wybrać różne branże) będzie tam konkretna branża to nich ją wyszuka, A jeśli będzie tam wpisane 'wszystkie' to niech pokaże wszystkie I dlatego to OR tam nie pasuje, ale jestem początkującym i nie wiem jak z tego wybrnąć. Próbowałem zrobić coś z if, ale nie wyszło :/ Bo jak jest tak to wyszukuje wszystkie branże nawet jak jest wpisana konkretna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat A jeśli będzie tam wpisane 'wszystkie' to niech pokaże wszystkie Jak ktos wybierze WSZYSTKIE, to poprostu nie dodawaj nic do warunku zapytania. przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() Ale jak wyszukuję wszystkie to teraz żadnego nie pokazuje :/ Ten post edytował kiki 1.04.2014, 12:20:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo bo masz kupe ANDow i pewnie warunek nie jest spelniony....
Prosze, tak sie buduje warunki wyszukiwarki: http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki musiałem jeszcze poprawić index i zamienić z tego wzoru z tej strony tam = na like i już działa jak należy
![]() Jeszcze raz dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:13 |